EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

$27 млрд. за Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$27 млрд. за Източна Европа

mail10:20 | 26.01.2012прегледи 568 коментарикоментари 0


Световната банка обяви днес, че ще предостави на разположение 27 милиарда долара за две години на Източна Европа и Централна Азия, за да подпомогне преодоляването на последиците от кризата в еврозоната в тези два района, предаде Франс прес.
Световната банка отбеляза в комюнике "тесните връзки" между страните от тези райони и еврозоната, прогнозирайки, че техните икономики вероятно ще бъдат силно засегнати от кризата. "Кризата причинява затруднения на народите от Източна Европа, особено най-бедните в Централна и Югоизточна Европа", с
безпокойство отбеляза президентът на Световната банка Робърт Зелик, цитиран в комюникето.
Вашингтонската финансова институция посочва три начина, по които кризата се отразява на тези два района: "финансите" със съпътстващите сътресения на пазарите и изтеглянето на западноевропейските банки, "международната търговия" със забавянето на вноса в еврозоната.
В икономическите прогнози, публикувани в средата на януари, Световната банка очакваше забавяне на растежа в Източна Европа и Централна Азия до 4,4 през 2012 година спрямо 4,7 на сто през 2011 година. Тези цифри обаче крият значителни разлики за отделните държави, предупреди банка, уточнявайки, че страните, които имат богати природни ресурси, ще постигнат стабилен растеж, докато другите ще забавят темпа.
"Допълнителната помощ на Световната банка ще помогне на тези страни (бедни на природни ресурси - бел. ред.) да поддържат  здрава макроикономическа рамка, да продължат необходимите структурни реформи, да гарантират приток на кредити за малките и средни предприятия и да защитят най-уязвимите прослойки от населението", посочи директорът на Световната банка за Европа и Централна Азия Филип льо Уеру.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1317