EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Дългово финансиране за соларен парк "Св.Георги"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дългово финансиране за соларен парк "Св.Георги"

mail15:05 | 18.10.2024прегледи 302 коментарикоментари 0


Rezolv Energy, независим производител на електроенергия, подкрепян от инвестиционния фонд Actis, осигури 90 милиона евро дългово финансиране от Международната финансова корпорация (IFC) и Raiffeisen Bank International (RBI), с които да изгради соларния парк „Св. Георги“ в Североизточна България.

Строителните дейности ще започнат съвсем скоро, а централата ще влезе в експлоатация през следващата година.

Новината идва скоро след подписването, в началото на септември, на 12-годишно споразумение за виртуално изкупуване на електроенергия (VPPA) с компанията Ardagh Glass Packaging-Europe (AGP-Europe), производствено подразделение на Ardagh Group. Споразумението е едно от първите подписани в България и е за доставка на 110 GWh / година възобновяема електроенергия от „Св. Георги“ с цел декарбонизиране дейността на  AGP-Europe.  

Също през септември Rezolv потвърди избора на три компании, които ще изградят „Св. Георги“: българската Solarpro и CMC Europe, които заедно ще проектират, доставят елементите и изградят централата. Високоволтовите дейности ще бъдат извършени от Green Solar Energy, която също е българска компания.

За соларния парк „Св. Георги“

„Св. Георги“ е 225-мегаватов соларен парк, който ще бъде изграден на индустриален терен – бившето летище на Силистра. Това е изведено от експлоатация летище в Североизточна България, което се простира на 165 хектара. Проектът включва почти 400,000 фотоволтаични панели. Те ще бъдат свързани с основната електропреносна 110-киловолтова мрежа чрез две независими въздушни линии с обща дължина от около 6 км.  

Със средното си годишно производство от 310 гигават часа, „ Св. Георги“ ще бъде един от големите проекти в България, след пускането в експлоатация през следващата година.

В страна, която исторически е разчитала на изкопаеми горива за по-голяма част от своите енергийни нужди, замяната на производството от изкопаеми горива с възобновяеми енергийни източници допринася  максимално  за намаляване на емисиите. Следователно „Св. Георги“ ще играе решаваща роля в енергийния преход на България и ще помогне на страната да постигне своите климатични цели.

Проектът ще създаде 200 нови работни места във фазата на строителство, включително и такива  свързани с с лек монтаж. Това е работа, подходяща за мъже и жени както на пълен, така и на непълен работен ден. Проектът ще има необходимост и от висококвалифицирани инженери. В дългосрочен план електроцентралата ще осигури местна заетост през своите над  30 години експлоатация.

При одобряването на заемите банките признаха ангажимента на Rezolv за устойчивост, който е изграден върху най-добрите практики в индустрията и е в съответствие с международните стандарти, включително Equator Principles и Стандартите социална и екологична устойчивост на IFC.

Rezolv  стартира преди две години и вече разполага с мощности от над 2GW чиста енергия, които са в процес или подготовка за изгражданев Югоизточна Европа. Освен „Св. Георги“, проектите включват соларната централа Dama Solar в западна Румъния, която със своите 1044 мегавата ще бъде най-голямата слънчева централа в Европа, след като бъде построена. Също така Rezolv има над  1GW мощности за вятърна енергия в процес на изграждане или в късен етап на развитие в Румъния.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1503