EUR 1.9558
USD 1.7522
CHF 2.0718
GBP 2.3163
CNY 2.4587
you tube
mobile version

Сърбия привлича много инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия привлича много инвестиции

mail07:35 | 26.07.2024прегледи 559 коментарикоментари 0


Сръбският министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич каза, че проектът на австралийската компания "Рио Тинто" (Rio Tinto) за добив на литий в Северозападна Сърбия е голям шанс за развитието на страната, тъй като ще осигури 6 милиарда евро преки инвестиции и работни места за 20 000 души, както и по-висок стандарт на живот и развитие в тази част на страната, съобщи сръбската агенция Танюг.

По-рано този месец Сърбия възстанови лиценза на "Рио Тинто" за разработване на най-голямата мина за литий в долината Ядар в Северозападна Сърбия, което се очаква да даде тласък на производството на електромобили на Стария континент. През 2022 година след масови протести, организирани от екоактивисти, управляващите отмениха разрешението на "Рио Тинто" за изпълнение на проекта. 

Компанията планира годишно да добива 58 000 тона литий, което е достатъчно за около 1,1 милиона електромобила или около 17 процента от европейския пазар, отбелязва Ройтерс.

Сърбия подписа споразумение с ЕС, с което евросъюзът получава достъп до суровини, добивани в Сърбия, и се укрепват връзките им за устойчиво производство на суровини, на батерии и електромобили. Весич оцени подписването на това споразумение като истинска повратна точка в развитието на Сърбия.

„За първи път, откакто преговаряме с ЕС за нашето пълноправно членство, получихме конкретен икономически интерес от ЕС и Сърбия стана част от европейската индустрия, което е особено важно за нас“, каза Весич.

Италианската компания Аристон (Ariston) започна в сръбския град Ниш изграждането на завод, в който ще се произвеждат електродомакински уреди и ще работят 300 души до края на 2027 г., съобщи белградската агенция Бета.

В завода, който ще бъде първият в индустриална зона "Север" на Ниш, ще бъдат инвестирани 75 милиона евро. Компанията Аристон произвежда отоплителни системи и бойлери, а през 2019 г. построи цех в град Свилайнац, Централна Сърбия. Завършването на строителството на фабрика, която ще бъде 30 000 квадратни метра, е планирано за декември 2025 г.

Очаква се още през 2025 г. предприятието да изнася изделия на стойност 240 милиона евро, прогнозира сръбският президент Вучич, който бе на церемонията на първа копка.

„Това е голяма и важна компания за Ниш. Семейната компания Аристон има годишни приходи от три милиарда евро, около 10 700 служители и изнася на 150 пазара. Благодарен съм на семейството, на всички от Италия, които взеха това решение“, каза Вучич.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1106