EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

0,5 млрд. лв. за трансгранично сътрудничество с Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0,5 млрд. лв. за трансгранично сътрудничество с Румъния

mail09:00 | 27.03.2015прегледи 549 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова откри първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020. Това е първата от петте програми за ТГС, която беше официално одобрена от Европейската комисия.
По време на заседанието на Комитета за наблюдение беше приет пакетът документи за кандидатстване по първата покана за финансиране на проекти.
Бюджетът, с който програмата ще разполага през настоящия период е над половин млрд. лева, от които 420 млн. се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. Най-голямата част от бюджета на програмата - 38%, е разпределена към приоритетна ос 1 - за развитие на транспортната свързаност между страните. 25% от ресурса ще бъдат на разположение за проекти, свързани с опазване на околната среда, 20% ще финансират проекти за превенция на риска, а 7% са определени за изпълнение на проекти за повишаване на заетостта в областите край река Дунав. С останалите средства ще се финансира институционалното сътрудничество и техническа помощ.
Зам.-министър Николова апелира потенциалните бенефициентите да бъдат активни и да реализират проекти, които ще доведат до икономически растеж в районите от двете страни на границата. От българска страна по програмата могат да кандидатстват общини и организации от областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич.
„Най-честата асоциация с тази програма са мостовете над река Дунав. /МРРБ, снимка: МТИТС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg