EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

1 млрд.лв. от ПРСР се пренасочват към въглищните региони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.лв. от ПРСР се пренасочват към въглищните региони

mail12:15 | 25.06.2024прегледи 242 коментарикоментари 0


Близо 1 млрд. лв. от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. ще бъдат насочени до края на годината за подпомагане на справедливия преход във въглищните региони на България – областите Перник, Кюстендил, Стара Загора и още 10 общини, свързани с Маришкия басейн:

Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Юра Витанова. 

Заместник-регионалният министър информира, че вече стартира кандидатстването по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ по Приоритет 4 „Справедлив преход“ на програмата.

По мярката близо 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в населените места. Кандидатстването ще продължи до 19 септември т.г. и ще става по утвърдения до момента модел – многофамилните жилища ще трябва да направят сдружение, което да вземе решение за участие по програмата, след което ще се изготвя технически паспорт на сградата и енергийно обследване.

Документите ще се подават в съответните общини, които в качеството си на партньори  ще организират следващите етапи на процеса – провеждане на обществени поръчки за изпълнение и контрол на строителните дейности.

Основното изискване е след ремонт санираните сгради да отговарят на клас за енергийна ефективност минимум “B”, което означава да постигат минимум 30% спестявания на първична енергия. Проектите ще се състезават на конкурентен подбор, като ще се оценяват по редица  критерии. С безвъзмездните средства ще се финансира изпълнението на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване, както и мерки за осигуряване на пожарна безопасност и за изграждане/ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, когато са предписани в техническия паспорт на сградата.

Ще се покрива и извършването на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на сертификат за енергийни характеристики на сградите в експлоатация, както и техническият паспорт на сградата.  Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв. за едно проектно предложение, а максималният – 9 500 000 лв.

До 30 септември индикативно се очаква да бъде обявена и мярката  „Подкрепа за работещите в засегнатите сектори чрез обучения за квалификация и преквалификация“.

С общ бюджет 110 млн. лв. тя ще подкрепя заетите и работещите в секторите, които са най-силно засегнати от прехода към климатична неутралност, чрез квалификация и преквалификация с цел преминаване към алтернативни работни места и предприемачество, съобщи още зам.-министър Витанова. 

Друга процедура, предвидена в рамките на 2024 г., е „Диверсификация и адаптиране на малките и средни предприятия към икономическия преход“, която ще се финансира с 250 млн. лв. безвъзмездни европейски средства за подкрепа и подпомагане на МСП в процеса към реализиране на икономически преход към чисти технологии, в т.ч. чрез  диверсификация, техническа модернизация, иновации и др.

До края на годината ще стартира и процедурата „Картографиране на уменията на косвено засегнатите лица в най-силно засегнатите от климатичния преход области“ с финансиране от 1 млн. лв.

Средствата са за мерки за проучване на уменията на косвено засегнати от прехода лица, които е предвидено да се реализират по проект в рамките на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. (ПРЧР). 

Също през декември ще бъдат отворени за кандидатстване и процедурата „Подкрепа за индустриални и логистични паркове и зони“ с безвъзмездно финансиране от 140 млн. лв. за подкрепа за създаване или разширяване на индустриални и логистични паркове и зони  както и „Подкрепа за производствени инвестиции в големи предприятия в регион Стара Загора“  с бюджет от 250 млн. лв., които ще се отпускат за производствени инвестиции в големи предприятия в област Стара Загора и в общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

„Фонда за справедлив преход в рамките на Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 г. дава възможност на трите области да получат допълнително европейско финансиране за осъществяване на редица дейности за справяне с негативните социално-икономически последствия от прехода към климатична неутралност.

Като страна, чиито териториални планове за справедлив преход бяха одобрени последни, нашият ангажимент в момента е да успеем да наваксаме реализираното забавяне и по възможно най-ефективен начин да насочим наличния финансов ресурс към въглищните региони и хората, които са най-сериозно засегнати от прехода към климатична неутралност“, коментира заместник-министър Витанова. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg