АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
+10% ръст на производството на зеленчуци
Едва 1,7% от обработваемите площи у нас са били заети със зеленчуци през миналата година като основно зеленчукопроизводството е концентрирано в Южен-централен район, сочат данни на земеделското министерство, цитирани в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Производството на зеленчуци в страната ще остане около тези ниски нива, при положение, че производителите нямат сигурност за реализацията на продукцията си, а тя от своя страна се затруднява заради малките площи и съответно малката по обем реколта, става ясно от анализа. Въпреки това се предвижда през следващите няколко години производството на домати, пипер и краставици да нарасне плавно, като увеличението за периода 2018-2022 години, спрямо 2013-2017 г ще бъде е около 12% при доматите, 10% при пипера и 14% при краставиците.
При производството на домати вече се вижда раздвижване, но по-сложна е ситуацията при пипера заради ценовия натиск от Турция, общите затруднения с намирането на площи с поливна инфраструктура и пазарните рискове, свързани с реализацията продукцията.
Анализаторите предвиждат увеличението на производството да е в следствие на оранжерийното производство, тъй като заради по-високите добиви, добри цени в определени сезони и по-малък риск от природни бедствия то е по-привлекателно за земеделците. Именно минималните площи с пипер, отглеждан в оранжерии, е причина за това да няма по-значителна перспектива за увеличаване на производството на зеленчука.
Добивът от домати у нас за периода 2005-2016 година е бил около 2,4 т./дка, или 2,3 пъти по-малко спрямо този в Италия, Испания и Гърция, за площи на открито. В САЩ през този период добивите от домати на открито са около 7,5 т./дка. Турските добиви при пипера на открити площи са около 2 т./ха, а у нас – 1,5 т./ха за периода 2005-2016 г. Средните добиви от пипер през 90-те години на миналия век са много подобни на тези в момента, около 1,3-1,5 т./дка, като подобни са нещата и при доматите и полските краставици, което показва, че тези производства се намират в реална криза без почти никакво развитие през всичките тези години на преход и членство в ЕС, гласи анализът. Основна причина за това е, че производството на зеленчуци продължава да е основно от малки производители, които трудно могат да повишат продуктивността.
Към момента повече от 90% от оранжерийното производство у нас е на домати, краставици и пипер, но докато преди 10 години, производството на краставици бе водещо, през последните 2-3 години производството на оранжерийни домати набира скорост и може да се очаква през следващите години производството на домати да надмине това на краставици. Ръстът при доматите се дължи на факта, че те целогодишно остават по-търсени на пазара в сравнение с краставиците. Натиск върху родното производство на краставици може да се очаква от Полша, Турция, Русия и Украйна, които увеличават производството си.
Tweet |
|