АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
10 фирми контролират производството на биопродукти
Десет фирми у нас контролират производството на биопродукти, каза пред журналисти Евгения Митрова, директор на Дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните, предаде агенция „Фокус”. Първото по рода си у нас специализирано изложение за биологични храни „Био Еко Експо 2010” беше открито вчера в НДК.
За да произвежда биологична продукция, производителят трябва задължително да е сключил договор с една от тези десет фирми, които издават сертификат и дават свое лого за биологично чисто производство според определени критерии. Фирмите, които контролират биопроизводителите, проверяват например дневниците, които производителите трябва да водят, кога, с какъв препарат е пръскана продукцията. Химични торове не се допускат, коментира още Митрова.В момента не е достатъчно на продукта да пише „био”, за да е наистина екологично чист, уточни още тя. На продукта трябва да са залепени освен логото на сертифицираща фирма, и европейският унифициран знак, изобразяващ зелено листо. Няма обаче специален орган, който да контролира само биопродуктите. След като се създаде обаче агенцията по безопасност на храните, контролът ще бъде приложен и в търговската мрежа. МЗХ в момента контролира чрез свои експерти само сертифициращите фирми, на които се разчита да проверяват производителите. „Ние правим надзора на тези фирми. Правим проверка на дейността на тези фирми”, посочи тя.
Според националния план за биологично земеделие на България, до 2013 г. на 8 % от земята у трябва да се отглеждат биологични култури, а в момента е 3 %.
„Министерството на земеделието и храните прави всичко възможно биологичните продукти да присъстват все повече на пазара и на нашата трапеза”, заяви от своя страна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че като министър е създал специален отдел за „Биологично земеделие” към дирекция „Растениевъдство” в министерството, за която са настоявали биопроизводителите. Освен това се предприемат законодателни промени, за да могат тези храни да получават по-лесен достъп до пазара. Налагането на биологичното производство също е част от инициативата на МЗХ за завръщане на традиционния вкус на българските храни.
Tweet |
|