АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
14 български фирми на изложението "Зелена седмица"
Българският щанд на международното изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство "Зелена седмица Берлин 2025" /17-26 януари/ в германската столица беше официално открит.
Българският щат на най-голямото международно изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство „Зелена седмица 2025“, което се провежда в Берлин, бе открит.
Федералният министър Джем Йоздемир приветства българските представители и отбеляза важността на културния и кулинарен обмен между държавите. Кметът на Берлин Кай Вегнер сподели впечатленията си от българската кухня, като акцентира върху традиционната ни баница, която му направи особено силно впечатление. Европейският комисар Кристоф Хансен отправи специални поздравления за цялостната организация на участието на България и изрази възхищението си от качеството и разнообразието на представените продукти. И тримата официални гости дадоха висока оценка на продуктите на българския щанд, включително млечни и месни продукти, вина, етерични масла, мед и биопродукти.
България е световно известна с етеричните си масла и най-вече розовото масло, като сме на първо място по производство на лавандула, каза пред медиите в Берлин заместник-министър д-р Лозана Василева. Тя изтъкна, че има ръст на производителите, които участват в изложението и представят широка гама български традиционни продукти. „Миналата година те бяха 11, тази са 14 и се надяваме за напред да разширяваме представянето на страната ни пред посетителите на това престижно международно изложение“, каза още Василева.
И тази година изложението предоставя възможност на българските производители да представят своите стоки на хиляди посетители от 60 страни, създавайки контакти и възможности за международно разширяване на пазара. България участва за 34-ти път в това престижно събитие, което събира водещи производители от цял свят в областта на хранително-вкусовата промишленост.
Страната ни тази година представя български производители, които предлагат на посетителите от цял свят разнообразие от консервирани плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, кисело мляко, биволско сирене, кашкавал, суджук, рибни продукти, ядки, вина, биологични напитки и други. Презентацията е в сътрудничество с водещи български асоциации и съюзи на производители в сектора на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.
От българска страна на откриването присъстваха заместник-министрите на земеделието и храните Деян Стратев и Лозана Василева. Делегацията имаше възможността да види традиционни български танци, да опита български пита и баница. В кошниците, които получиха членовете на делегацията, имаше сет от български продукти на производителите, участващи на щанда ни тази година.
България се представя на международното събитие за 34-ти път със собствен щанд, като на площ от 143 кв. м ще бъдат изложени стоки на 14 родни производители - млечни и месни продукти, подправки, вина, биопродукти, пчелен мед, растителни масла и продукти с българско розово масло.
Заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева изрази надежда, че с помощта на изложението България ще продължи да популяризира и налага своите продукти на световните пазари. По думите ѝ Джем Йоздемир е казал, че тази година очакват още по-голям интерес към събитието и повече посетители.
Според нея полза от участие в изложението за българските производители е възможността да се наложат продуктите им на пазара и потребителите да се запознаят с тях. Част от българските изложители, участвали и предходни години, казаха, че има клиенти, които се връщат.
Според Василева фактът, че страната ни толкова години се представя на "Зелена седмица", показва, че има полза, производителите имат желание, виждат, че продуктите им вече са познати и искат да продължат. Тя изрази надежда и през следващите години министерството да има възможността да предоставя финансова подкрепа, за да се случва това.
Tweet |
|