EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

140 страни приеха конвенция за живака

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

140 страни приеха конвенция за живака

mail11:30 | 22.01.2013прегледи 283 коментарикоментари 0


След седмица на трудни преговори, в ранните часове на днешния ден в Женева беше приета конвенцията за живака. Одобриха я около 140 страни по света, посочват световните агенции, като се позовават на съобщение на швейцарското министерство на външните работи.

Споразумението ще позволи намаляването в световен мащаб на живачните емисии, които са много токсични и вредни както за здравето на хората, така и за околната среда. Живакът е тежък метал и излагането на действието му вреди на имунната система и може да предизвика други проблеми, като психологически или храносмилателни смущения, загуба на  зъбите, сърдечносъдови заболявания или дихателни проблеми. Новата конвенция има за цел намаляването на производството и използването на живака, в частност по време на производството на други продукти или по време на промишлени процеси. Конвенцията регулира също така въпроса за съхранението и обработката на живачните отпадъци.
Документът ще бъде отворен за подпис от страните през октомври 2013 г. в Минамата, в Япония в памет на жителите на този град, засегнат десетилетия наред от сериозно живачно отравяне.
Швейцария, която заедно с Норвегия, започна преди 10 години кампания за приемането на конвенция за живака, смята, че приемането на документа показва, че страните по света имат волята да намерят заедно решения на световните проблеми. В изследване, представено в началото на женевската конференция, започнала на 13 януари и продължила до ранните часове на днешния ден, на която беше одобрена конвенцията за жвака, Програмата на ООН за околната среда представи данни за наличието на живак в езерата и реките. Данните показаха, че обезлесяването по света е довело до "изливането" в езерата и реките на около 260 тона живак, който преди това беше задържан в почвата.
През последните 100 години количествата на живак, налични в първите 100 метра на океаните и идващи от емисии, свързани с човешката дейност, също са се удвоили, показаха още данните. Концентрацията на живак в дълбоките води пък е нараснала с 25 процента, показваше изследването. В него се предупреждаваше, че всичко това води до риск от зараза за рибите, които са предназначени за консумация.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5621