EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

1544 домакинства с финансиране за слънчеви инсталации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1544 домакинства с финансиране за слънчеви инсталации

mail08:05 | 29.07.2024прегледи 504 коментарикоментари 0


Общо 1544 проекта на домакинства ще получат финансиране за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Това е възможно, след като – след дълго забавяне – работата на оценителната комисия по процедурата приключи и класирането бе утвърдено от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, информират от Министерството на енергетиката (МЕ). 

Приемът на проектни предложения започна през май 2023 г. и приключи още през миналия ноември. 

Общо в рамките на първата покана по процедурата "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от ВЕИ", финансирана по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), бяха подадени 2001 проектни предложения. От тях 147 са оттеглени от кандидатите, уточняват в съобщението си от МЕ.

Изпълнението на въпросната процедура по НПВУ има за цел да увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

От министерството припомнят, че по процедурата се предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.

Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. От тях 140 млн. лв. са за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg