АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
158 хил. тона пилешко месо & 1 млн. яйца консумирани
158,4 хил. тона е вътрешното потребление на птиче месо за 2014 г. Броят на регистрираните ферми у нас е 147, като стойностите на домашното производство и вноса са много близки. Най-много птиче месо се внася от Полша, а най-големи количества българските производители изнасят за Гърция. Годишното потребление на птиче месо от домакинствата се задържа на ниво от средно 10,9 кг на лице. Тези данни не включват количествата, консумирани в заведенията за обществено хранене.
По отношение на яйцата, 976 706 хил. броя са били консумирани през миналата година, преобладаващо българско производство. Общото потребление на яйца на лице от домакинство през 2014 г. (изчислено въз основа на данните по тримесечия) е 140 броя - с 3 броя по-малко в сравнение с предходната година. Потреблението е разпределено относително равномерно през годината – между 34 и 37 броя на тримесечие, като най-висока е консумацията през второто тримесечие, което се обяснява с Великденските празници.
Това сочат предварителни данни на отдел „Агростатистика” на МЗХ и на НСИ.
Ето и детайлите.
Консумацията на птиче месо през 2014 г. е с около 5,7% повече спрямо предходната година, в резултат на комбинацията от по-високо производство и нарастване на нетния внос (увеличението на вноса в количествено изражение надхвърля това при износа). През 2014 г. делът на вноса във вътрешното потребление на месо от птици нараства до близо 63%, при 59% през 2013 г.
Вътрешно потребление на месо и субпродукти от домашни
птици (тона)
Производство и износ
След известно намаление през предходната година, през 2014 г. производството на птиче месо в страната бележи ръст, за което допринасят основно по-ниските разходи за фураж и стабилното търсене. Потреблението на пилешко месо е стимулирано от по-достъпните цени и диетичните му качества.
Допълнителен фактор за развитие на птицевъдството в страната е и стартиралата в края на 2012 г. схема на държавна помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците (както за угояване, така и за яйценосно направление) за период от пет години. През 2014 г. по тази схема са предоставени общо 24,8 млн. лева на 281 бенефициенти.
Общото производство на птиче месо за 2014 г. се оценява на около 101,5 хил. тона. Прогнозира се през 2015 г. производството да се стабилизира около или дори малко над това ниво.
По предварителни данни на НСИ, през периода януари – ноември 2014 г. са изнесени общо 19 899 хил. броя живи птици (с тегло непревишаващо 185 г), с 15% повече в сравнение със същия период на предходната година.
За същия период общият износ на птиче месо и карантии възлиза на 38 270 тона – с 15% повече на годишна база, благоприятстван от по-високото производство в страната и нарастващото търсене на птиче месо в световен мащаб. Около 96% от износа е за страни от ЕС. Общият обем на изпращанията за Съюза възлиза на 36 756 тона - с 21% над нивото от същия период на предходната година, като най-значителни количества са насочени за Гърция (16 765 тона), Румъния (6 658 тона) и Франция (6 522 тона).
Износ на птиче месо през периода януари – ноември 2014 г. по
страни (тона)
Внос
По предварителни данни на НСИ, през периода януари – ноември 2014 г. са внесени общо 2 069 хил. броя живи птици, което е с около 34% по-малко спрямо същия период на предходната година, поради свиване на вноса на пилета от кокошия вид, докато този на водоплаващи нараства. Традиционно, птиците са доставени изцяло от ЕС.Най-големи доставки на пилета (петли и кокошки) са осъществени от Унгария (907 хил. броя), Чехия (445 хил. броя) и Австрия (216 хил. броя).
След отчетения близо 20–процентен спад на вноса на месо от домашни птици през 2013 г. (прекъснал тенденцията на нарастване от предходните няколко години), през 2014 г. се наблюдава увеличение на доставките. През 11-те месеца на миналата година в страната са внесени 91 599 тона птиче месо и карантии. Ръстът от 12,8% може да се обясни с комбинацията от различни фактори като: едновременно нарастване на българския износ, конкурентни цени на вносното птиче месо и нарастващо присъствие на пазара на големите търговски вериги, които имат установени канали за директна доставка от ЕС и собствени цехове за разфасоване и пакетиране на месо. В рамките на периода се отчита увеличение на вноса на пилешко и пуешко месо и намаление на този от водоплаващи птици.
Внос на птиче месо и карантии през периода
януари – ноември2014 г. по страни (тона)
Голяма част от вносното пилешко месо е за задоволяване нуждите на месопреработвателните предприятия в страната - за приготвяне на колбаси и други продукти, вкл. храни за домашни любимци.
Вносът на пилешко месо и карантии през наблюдавания период е почти изцяло от ЕС (общо 81 255 тона), като най-големи доставки са осъществени от Полша (35 402 тона), Гърция (9 706 тона) и Румъния (8 429 тона), следвани от Нидерландия, Германия и др.
Прекият ефект от наложените санкции срещу Руската Федерация за България е минимален, тъй като през последните години износът на българско птиче месо за Русия е силно ограничен, а конкретно през 2013 г. и първите седем месеца на 2014 г. изобщо липсва такъв.
Яйца
През 2014 г. продължава тенденцията от последните няколко години на постепенно увеличение на броя на стопанствата с кокошки-носачки, регистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (отглеждащи 350 и повече броя кокошки). По данни на БАБХ, към 1 април 2014 г. тези стопанства са вече 147 броя – с 8 повече в сравнение със същия период на 2013 г., като същевременно общият капацитет за отглеждане на птици в тях нараства с 3,5%. Към тази дата, 52,3% от стопанствата прилагат клетъчни системи (уголемени) за отглеждане на птиците, 44,3% - подово отглеждане, а 2,9% – свободно отглеждане.
С приключване на процеса на преструктуриране на фермите от яйценосното направление във връзка с изпълнение на европейските изисквания за хуманно отношение към кокошките-носачки в сила от началото на 2012 г., през последните две години се наблюдава стабилизиране на сектора и постепенно нарастване на производството на яйца в страната.
Общото производство на кокоши яйца през 2014 г. нараства с 1% в сравнение с предходната година до 1 199 753 хил. броя, в т. ч. 1 039 706 хил. броя яйца за консумация – с 3,2% повече в сравнение с 2013 г. Вносът на яйца за консумация бележи съществен спад спрямо предходната година, но все пак остава над нивото от 2012 г. – в страната са внесени 3 564 тона яйца за консумация (около 58 421 хил. броя). Количествата са доставени изцяло от държави членки на ЕС, в т. ч. основно от Румъния (1 853,1 тона или 30 379 хил. броя) и Полша (1 290,9 тона или 21 162 хил.э броя).
Под влияние на нарасналото производство в страната, през 2014 г. се наблюдава увеличение на износа на яйца. През януари – ноември 2014 г. са изнесени 6 970 тона (около 114 261 хил. броя) пресни кокоши яйца с черупки (за консумация) - с 24,4% повече в сравнение със същия период на предходната година, като средната износна цена се запазва на ниво от 0,13 лв./брой. Увеличението е свързано основно с нарастване на изпращанията на яйца за консумация за Гърция с 45% на годишна база, до 4 964,8 тона (около 81 390 хил. 18 броя), което формира над 70% от общия износ на яйца за консумация за единадесетте месеца на 2014 г. Сред останалите дестинации, по-съществени количества са насочени за Австрия (687,9 тона), Ирак (437,7 тона) и Румъния (301,4 тона).
Износ на яйца за консумация през периода
януари – ноември 2014 г. по страни (тона)
Пълният текст на анализа можете да откриете на страницата на МЗХ.
Март
Tweet |
|