АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
180 фирми преименуват "Горнооряховски суджук"
Днес в София бе представено първото българско защитено географско указание „Горнооряховски суджук”. „Ние трябва да имаме самочувствието на нация, която произвежда хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук”, следват и други традиционни местни продукти. Имаме твърдото намерение да защитим и гроздовата ракия”, каза земеделският министър Найденов при представянето.
Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на България две години и осем месеца, което според министъра не е голям срок. В продължение на повече от 20 години Гърция е успяла да получи признаване на сиренето "Фета".
„Горнооряховският суджук” ще може да бъде произвеждан от три фирми от района на Горна Оряховица. Контролният орган, който ще гарантира за качеството и правомерното употребяване на наименованието на защитения продукт ще бъде Българската агенция по безопасност на храните и италианска одиторска фирма.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев съобщи, че са подадени заявления за защитено географско наименование и за много други традиционно български продукти, сред които пастърма, филе „Елена”, роле „Трапезица”, врат „Тракия” и „Панагюрска луканка”.
Присъстващите представители на фирмите, имащи право да произвеждат „Горнооряховски суджук” бяха категорични, че няма причина да се спекулира с цената му и тя не би следвало да се променя.
Почти 180 фирми вече няма да могат да произвеждат "Горнооряховски
суджук" , след като с регламент на ЕК суджукът беше приет за българско защитено географско указание, коментира Венцеслава Тасева - заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Предвиден е 20-дневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски
суджук" досега, да променят името на продукта си.
Според правилата на ЕК защитеното географско указание касае земеделски продукти и храни, тясно свързани с определен географски район, чието име е включено в наименованието на продукта. Изискване е поне един от етапите на производство да се извършва в точния географски район, като продуктът трябва да има доказана репутация на пазара. „Горнооряховският суджук" се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица.
Tweet |
|