АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
200 млн.лв инвестиции за лозаро-винарския сектор
Близо 200 млн. лева е бюджетът за инвестиции в лозаро-винарския сектор, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. Средствата са за четирите години - от настоящата до 2027 г. включително.
Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на 10-ото издание на фестивала "Дефиле Вино и гурме 2024" в Пловдив, съобщиха от земеделското министерство.
Стратев допълни, че през следващите два месеца - юни и юли, ще се проведат допълнителни приеми за над 13 млн. лева по три интервенции – "Инвестиции в лозаро-винарския сектор", "Инвестиции в екологични съоръжения" и "Преструктуриране и конверсия на лозя". Допълнителните приеми са само за проекти с авансови плащания за финансовата 2024 г.
Аграрният заместник-министър посочи, че от 15 май до 15 юни ще започне и прием по интервенция "Застраховане на реколтата", който е с бюджет от 800 хил. лева. "Работата ни в лозаро-винарския сектор е насочена към осигуряване на гарантиран достъп до инструментите за подпомагане, които предлага Общата селскостопанска политика (ОСП), за да могат гроздо- и винопроизводителите да развиват своята дейност съобразно изискванията на пазара", категоричен бе той. По думите му е утвърден справедлив контрол на всички етапи от производството на грозде и вино.
Стратев припомни, че в началото на годината с подкрепата на министерството България е участвала за първи път с национален щанд на най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки "Провайн", в Дюселдорф, Германия. На събитието страната ни е била представена от 26 винарни.
Фестивалът "Дефиле Вино и гурме" се проведе на 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град бяха сцена за 55 участници, сред които 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Посетителите на фестивала опитаха над 250 вида вина и десетки гурме вкусове.
Организаторите продължат традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала "Дефиле Вино и гурме". Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, проведоха конкурс за "Най-умело съчетание между вино и храна".
Tweet |
|