АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
2010: Добрите български шардонета



Ясен Захариев, DiVino.bg
2010 г. не беше лесна за българското вино. Късна, с малко слънце, дъждовна и с наводнения, на места с градушки и измръзвания. Като цяло по-добра за белите отколкото за червените сортове, но за всички - трудна.
Белег за зрялост на винената ни индустрия е, че повечето изби успяха да се справят с предизвикателствата на времето и извадиха отлични, дори някои от тях – изключителни вина.
Предмет на настоящия репортаж са българските шардонета в ценовия клас до 25-26 лв. Смятам, че като цяло, с много малко изключения, вината са не само коректни, но и с достатъчно добри качества, че да си заслужават парите. От гледна точка на ароматните и вкусови характеристики е трудно да се направи цялостно обобщение. От една страна вината идват от различни региони, а от друга не трябва да се забравя, че става дума за шардоне – сорт, който предлага изключително разнообразие откъм вкусове и аромати. Приятно е, че това разнообразие може да се види и при представените по-долу вина. Сред тях можем да открием шардонета с преобладаващ плод, но и такива, в които се откриват добре интегриран дъб, приятни тонове на дим, масло и ванилия. Единственото обобщение, което може да се направи за всички тях, с изключение на Medi Valley Incanto Barrel fermented е, че в момента те са в своя апогей и не трябва да се чака, за да бъдат изпити. За Бога, братя, пийте!
Най-високо от представените вина комисията оцени шардонетата на Меди Валей, Винпром Преслав и Санта Сара.
Medi Valley Incanto Barrel fermented 2010 се открои с богатия си и изразителен аромат, както и с плътното, отлично структурирано тяло. Освен това виното има потенциал да отлежава и показва много добър резултат от винифицирането в дъбови бъчви. Khan Krum Chardonnay Winemaker’s Selection 2010 също ни предложи един сложен и многопластов нос, а в тялото най-много ни впечатли отличната свежест, концентрация и дължина. Santa Sarah Chardonnay 2010 ни спечели със зрелия си плодов аромат, комбиниран с ванилия, масло и даже кафе, а в тялото открихме сочност, отново плодова зрялост и много гладък ванилено-маслен финал.
Сред останалите вина добро впечатление с чистотата на ароматите си и свежестта във вкуса ми направиха шардонетата на Логодаж, Катаржина и Домейн Бойар. Не мога да не отбележа обаче своя фаворит в тази група, който предлага най-доброто съотношение между цена и качество. Това е Lovico Suhindiol Kotta 299 Chardonnay 2010, което струва под 10 лв. и предлага също така една приятна плодова свежест, средно тяло и задоволителен финал. И накрая за почитателите на по-силно изразения дъб в шардонето бих препоръчал още Logodaj Nobile Barrel Fermented 2010, което е с изявени препечени тонове както в аромата, така и във вкуса.
Tweet |
|