EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

2.4 млрд.лв. от туризъм, до 10% ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.4 млрд.лв. от туризъм, до 10% ръст

mail07:10 | 28.08.2017прегледи 10996 коментарикоментари 0


До края на годината очакваме ръст на туризма между 7 и 10 на сто в сравнение с 2016 година и ще бъдат реализирани повече от 5 700 000 нощувки. През първите шест месеца в държавната хазна са постъпили над 2 милиарда и 400 милиона лева приходи, което с 13 на сто повече от предходната година. Това съобщи пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

През целия летен сезон от май до октомври министърът очаква да бъдат отчетени 5,7 млн. нощувки, предимно от българи, което е ръст около 5% спрямо миналата година. Близо 6 на сто се очаква да е увеличението на туристите през целия сезон. Посещенията от Германия, Великобритания и Франция са с около 20% повече. Толкова е и нарастването на летовниците от Чехия и Полша.

Руснаците са с 10% повече, гостите от Гърция - с 5 на сто, а от Румъния - с 2-3%. През полугодието в страната са дошли 3,3 млн. чуждестранни туристи, което пък е с 8 на сто повече спрямо същия период на 2016 г.

По думите на Ангелкова, България все повече се свързва с качество на предлагания продукт, а не като бюджетна дестинация. Според нея доказателство за това са инвестиционните намерения за изграждане на 5-звездни хотели по българското Черноморие.

"Повече информация за тях ще има, когато бъдат завършени плановете, но тези сериозни намерения показват, че сме на прав път по отношение на предлагания туристически продукт", обясни тя.

Относно контрола, Николина Ангелкова каза, че проверките на министерството на плажовете и заведенията тази година показали, че нарушенията намаляват, според министъра, около 5% са нарушенията в туризма спрямо всички други нарушения в страната.

При инспекциите на плажове едно от най-честите нарушения било липсата на достатъчен брой спасители. На някои ивици пък се наблюдавало и разминаване между свободната зона за поставяне на чадъри и кърпи и площта с платени чадъри и шезлонги. Най-често отклонението било около 10% спрямо регламента, който предвижда площите да са по 50% от ивицата.

Тази година обаче инспекторите се натъкнали и на по-различни нарушения, свързани неправомерно използване на плажове Ангелкова поясни, че това са случаи, при които има приключени търгове за отдаване под наем, но избраният стопанин не подписва договор и ползва неправомерно ивицата, без да плаща задълженията си към държавата, но извършвайки търговска дейност на нея. Сигнализирали сме компетентните органи и за два от плажовете вече има плащане, бе категорична министър Ангелкова.

Тя сподели също така, че е необходимо да се определи статутът на нашите национални курорти, както и дейностите, които могат да се извършват в тях. Това означава да се разграничат местата за семейна почивка, за културно-исторически туризъм или на съчетание от двете, на парти-дестинации и друг вид отдих.

До края на годината у нас ще бъдат разкрити 11 винено-кулинарни маршрута, което е в резултат на високия интерес на чуждите туристи към вътрешността на страната ни, отбеляза тя.

По оценка на големи туристически компании България все повече се превръща в дестинация, предлагаща качествен туризъм, вместо ниско тарифни услуги. Някои от тях са изразили намерения да изграждат петзвездни хотели у нас.
"Необходимо е да се определи статута на нашите национални курорти, както и дейностите, които могат да се извършват в тях. Да се разграничат местата за семейна почивка, за културно-исторически туризъм или на съчетание от двете, на парти-дестинации и друг вид отдих", каза Ангелкова.
До края на годината у нас ще бъдат разкрити 11 винено-кулинарни маршрута, което е в резултат на високия интерес на чуждите туристи към вътрешността на страната ни, отбеляза тя.
 


Тагове: туризъм, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg