EUR 1.9558
USD 1.8287
CHF 2.0878
GBP 2.3501
CNY 2.5473
you tube
mobile version

24 победители на „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 победители на „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“

mail07:15 | 24.02.2018прегледи 6721 коментарикоментари 0


24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ в Международен панаир Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти  -  общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанската академия, а церемонията по награждаването се проведе на 22 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици, сърдечноболни и хора с наднормено тегло, е отличен в категория  „Научна дейност и разработки“. Другият шампион в нея е месо-зеленчуковият пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици. Двата продукта са създадени от български научни институти, както и наградените в раздел „Технологии в растениевъдството“ - за  оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула и за отглеждане на орех. Новият сорт домат „Алено сърце“ е призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал“, наред с пъпеш „Лидер F1“, който дава плодове с тегло 5-9 килограма,  стевия „Стела“, Ивайловска капия и първия наш сорт карамфил с многогодишен цикъл на развитие  - „София“.

В групата „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ най-високо са оценени концепция за сеитба без обработка Martin-Till, овършаващ хедер за бяла жътва и ориз, прибиращ само зърното, и дискова сгъваема брана за прецизна предсеитбена подготовка на почвата. В раздел „Машини, инсталации за животновъдството“ най-значими експонати са еластичен бокс с гумено легло за крави Easyfix,  автоматичен миксер за производство на храна за прасенца и многофункционално дъно за пчелни кошери против роене, а в „Технологии за животновъдството“ - торачка  за оборска тор “Торнадо”.

В категория „Торове и препарати за селското стопанство“ финалисти са:  „Панамин агро“  - биологичен минерален  микс за листно подхранване; течен комбиниран тор със сяра, чието действие продължава до 12 седмици; микрогранулираните торове „Микростарт“, „Сумистарт“, „Умостарт“.

В раздела за хранително-вкусова промишленост са отличени саламурено сирене от магарешко мляко и 90-процентно фъстъчено масло, експонати от изложбата „Фудтех“. Като най-иновативни изделия, представени на „Винария“, бяха определени: вакуум филтър  за винени и плодови утайки, пневматична преса Smart Press и серия бъчви Vicar – поколение 7.

Според посетители на  „Агра“ най-впечатляваща със своята визия е палата 13. Там се предлагат семена и посадъчен материал, агрохимикали, препарати  и торове, оборудване и инвентар от известни български и световни фирми. Сред тях е  спонсорът на изложбата - „Бревис“,  официален представител за България на компанията „Nuseed“, която произвежда семена и нови хибриди слънчоглед.

Наградените експонати, както и още много иновации за селското стопанство, винената и хранителната индустрия, може да се видят до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.


Селскостопанска академия представя нови продукти и технологии на „Агра – 2018“ .

По време на изложението „Агра 2018“, на щандовете на Селскостопанска академия, може да се запознаете с най-новите разработки на учените, както и да закупите посадъчен материал и семена на автентични български сортове. Учени от всички структури на Академията ще са на разположение за въпроси на бизнеса, фермери и любители земеделци.

В  „Конкурса за иновации“ ССА  участва с 19 новости.

Нов висококачествен сорт домат „Алено сърце“ с традиционен български вкус и аромат представя Института по зеленчукови култури „Марица“. По съдържание на вещества с антиоксидантно действие – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен, сортът „Алено сърце“ превишава „Биволско сърце“. Съчетанието на приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат с добър външен вид и нежна текстура определят сорта като подходящ за прясна консумация. Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са 5000-7000 kg/da, а при полски условия 4500-6000 kg/da.

Нов уникален сорт българска капия. Опитна станция по поливно земеделие - Пазарджик съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица създадоха нов уникален сорт Ивайловска капия. Сортът е висококачествен – пипера е по-едър и месест от останалите български сортове капии. Добивите са от 5 до 10% повече за останалите сортове капии, които средно е 3,5- 4 тона. Най-новият български сорт от тип Капии е с висока съдържание на сухо вещество и лесно се белят.

Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат е Зимен двуреден сорт ечемик Дария. Сортът е върхово постижение на българския и европейски пазар. Сортът е признат за оригинален през 2016 година. Сорт Дария се характеризира с висока зимо- и студоустойчивост. Притежава много добра устойчивост на основните икономически важни болести по ечемика. Сорт Дария е високо продуктивен. Добивите от сорта достигат до 923.40 kg/da. Дария превишава добивът на средния стандарт с 2.68 % до 16.63 %.

Първи български сорт от растението стевия. Сортът е разработен от учени от Земеделски институт – Шумен и носи името „Стела“. Понастоящем стевията остава естествен заместител на захарта. Увеличеният потребителски интерес към натуралните хранителни добавки означава, че продукти като стевия ще бъдат обект на голямо внимание от страна на потребителите. Сортът проявява добра екологична пластичност и може да се отглежда във всички райони на страната при поливни условия. Притежава относително добра устойчивост на гъбни болести.

Пелети от отпадната биомаса от лавандула. Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" съвместно с - разработена съвместно с Руския държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия “К. А. Тимирязев“. Създадена е технология за за оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.

Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Как по-бързо се създадат нови сортове необходими както за промишлеността така и за конкретни екологични райони като отговор на глобалните промени на климата? Отговор на този въпрос може да получите като прочетете методично ръководство „Възможности за използване на хетерозистната селекция при самоопрашващите се култури фъстъци, сусам и ориз“, което е написано учените от Института по растителни и генетични ресурси –Садово.

В помощ на земеделските производители е илюстрирана книжка "Технология за производство на полски фасул" на учени от Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево. Авторите предлагат на потребителите резултатите от своите научни изследвания по селекция, технология и икономика на фасула.

Два вида пасищен райграс - „Тетрани“ и „Тетрамис“, дават по-обилна реколта с по-добро качество. Те са създадени от учените от Института по фуражни култури – Плевен. Те са високопродуктивни, екологични стабилни и дълготрайни.

Искате да отглеждате орехи, запознайте със специално разработената технология за отглеждане на орехи на учените от Института по овощарство в Пловдив. Технологията дава подробна информация за ботаническите и морфологични особености на ореха, за неговите биологични и екологични изисквания като овощен вид. Включена е и икономическа оценка на отглеждането на ореха в България.

Високобелтъчен хляб „Зърнея“ – здравословният хляб.  Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии. Продуктът съдържа повишено количество биологично активни субстанции, като β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи, като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Миксът от брашна съдържа незаменимите аминокиселини лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Хлябът „Зърнея” е източник на здравословни нутриенти за потребителя. Той може да се прилага профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Нови два продукта на  Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд многофункционално противороево дъно за пчелни кошери. Полезният модел улеснява работата на пчеларите. Целта на полезния модел е да се създаде устройство, с което осъществяването на основните противороеви методи: Демариране или налитане на маточник, както и дейностите: сформиране и разформирано на стратерно семейство или отделяне на пчели за създаване на ново семейство, да се осъществява от самите пчели, с намален брой манипулации, за по-кратко време и с ограничен досег с пчелите.

Институтът по царевицата – Кнежа участва в конкурса за иноваците и два нови хибрида царевица и монография посветена на тази култура. Новите хибриди царевица са високодобивни и устойчиви на икономически важните болести при тези растения.

Институтът по декоративни растения –София представя нов сорт карамфил. Перспективен и конкурентоспособен не само за българския пазар.

Тези и други иновативни продукти на ССА ще се участват в Конкурса за иновации на „Агра 2018“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg