АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
25 % от ракията трябва да е от винен дестилат
25 % от съдържанието на произвежданата ракия у нас трябва да е от винен дестилат, а не от житен. В момента в съдържанието на ракията има само 10 % винен дестилат. Ако се докаже, че ракията ни е национален продукт и България е първата държава, която я произвежда, акцизът на ракията може да падне с 50 %. Това ще стане след като ЕК я одобри като национален продукт за България, както стана с горнооряховския суджук. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на гроздобера във винарна в Харманли преди ден, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Гроздовата реколта е по-слаба от миналогодишната, но е достатъчна, за да напълни бъчвите, каза министър Найденов. Той посочи, че българските вина трябва да излязат отново на световните пазари, защото през последните години ги загубихме с лека ръка. Според него цената на гроздето не е очакваната от производителите, но държавата не може да се намества в определянето й. Освен това има нереализирани количества вина от миналата година. Това, което държавата може да направи е да не позволи нерегламентиран внос на грозде от трети страни.
Незнам дали бъчвите ще са пълни, защото реколтата е лоша, но важно е сърцата ни да са пълни, каза министърът на гостите, които бяха се събрали на днешния празник.
През миналата година засадените площи с лозя в страната са в размер на 97 935 хектара, а общият брой на лозарските стопанства е 75 210. Преработеното грозде за 2009 г. е 182 000 тона.
Tweet |
|