АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
3% ръст в продажбите на български храни
Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това не са временни данни, а за 5-годишен период. Това съобщи МЗХ при старта на инициативата „Купувам българско“. При яйцата българското производство достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто. Отбелязан е и ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци за миналата година. Като цяло има 3% нарастване на продажбите на български храни за последната година. Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас е трайна, което води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа. От 2009 г. насам земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства. През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд евро вноса. 75% от всички изнесени храни са за страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени.
Tweet |
|