EUR 1.9558
USD 1.8165
CHF 2.0940
GBP 2.3522
CNY 2.5480
you tube
mobile version

3-седмични преговори "за помирение" за бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3-седмични преговори "за помирение" за бюджета

mail06:59 | 24.10.2024прегледи 94 коментарикоментари 0


Европейският парламент изненадващо отхвърли резолюция за внасяне на промени в позицията на Съвета на ЕС за бюджета на съюза за догодина. Гласуването се състоя в рамките на на пленарната сесия на ЕП в Страсбург тази седмица.

Преговорите ще продължат, като единият от докладчиците на Европейския парламент по темата - Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, изрази надежда да бъде постигнат компромис следващия месец. Резолюцията вече бе приета с голяма мнозинство в комисията на Европарламента по бюджета, напомни Негреску, който е и заместник-председател на ЕП, на пресконференция, свикана след неочаквания резултат от гласуването.

Румънският социалдемократ хвърли вината за отхвърлянето на текста върху най-голямата група в Европарламента - тази на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). Резултатът от гласуването е "провал за проевропейската коалиция", подчерта Негреску, но в същото време добави, че остава настроен конструктивно.

От либералната група "Обнови Европа" междувременно публикуваха изявление, в което също хвърлят вината за изненадващия резултат от гласуването върху ЕНП, която според тях се е обединила с крайната десница.

Негреску потвърди подкрепата си за отделянето на повече средства за младежки програми като "Еразъм", селското стопанство, борбата с природните бедствия и охраната на външните граници на ЕС.

Необходим ни е бюджет, който да запази нашите амбиции, подчерта в заключение Негреску на пресконференцията и изрази надежда все пак да бъде постигнат компромис

Гласуването поставя началото на триседмични преговори "за помирение" със Съвета на ЕС с цел постигане на споразумение, което след това трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и подписано от председателите на двете институции.

По време на дебатите по темата вчера пролича ясно, че Европейският парламент и Съветът на ЕС остават на различни позиции за бюджета на съюза за следващата година.

Виктор Негреску посочи като основна задача запазването на благосъстоянието на гражданите на ЕС. За целта е необходимо в сегашния период на икономически предизвикателства да инвестираме в нашата конкурентоспособност, както предложи в своя доклад бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги, изтъкна Негреску, който е заместник-председател на Европарламента. Вместо това, предупреди румънският социалдемократ, Съветът на ЕС предлага строги мерки за икономии.

От името на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС, държавният секретар, отговарящ за преговорите по бюджета - Петер Банай, каза, че Съветът споделя много от приоритетите на Европейския парламент, но подчерта, че времената са трудни. Трябва да сме готови за непредвидени ситуации и кризи и да си оставим резерви, подчерта представителят на унгарското правителство, защитавайки преговорната позиция на Съвета.

Европейският комисар за бюджета и администрацията Йоханес Хан отчете разминаването в позициите на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Уверени сме обаче, че преговорите ще продължат в положителен дух и двете страни ще постигнат компромис в разумни срокове, добави той, представлявайки на дебатите Европейската комисия.

Бюджетната процедура за 2025 г. е първата пълна процедура по ревизираната Многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г., показва справка на Европейския парламент.

На 12 юли Европейската комисия одобри проектобюджета за следващата година, който предвижда разходни ангажименти в размер на 199,7 милиарда евро (1,08 на сто от брутния национален продукт на ЕС) и общо 152,7 милиарда евро плащания (0,83 на сто от брутния национален продукт), включително специални инструменти.

На 13 март Европейският парламент одобри своите насоки за бюджета за 2025 г., като призова приоритет да бъдат хората. Съветът на ЕС прие позицията си на 13 септември, предлагайки ангажиментите да бъдат орязани с 1,52 милиарда евро, а плащанията - с 876 милиона евро. 

На 10 октомври Европейската комисия публикува своите преработени предложения. Те предвиждат намаление на ангажиментите с 303 милиона евро, но за сметка на това увеличение на плащанията с повече от 2,6 милиарда евро.

Европейският парламент настоява за бюджет, който да е насочен към подобряване на живота на хората, повишаване на конкурентоспособността и справяне с настоящите предизвикателства, се казва в прессъобщение на институцията. Евродепутатите определиха общия размер на поетите разходни ангажименти на близо 201 милиарда евро - с 1,24 милиарда евро повече от предложението на Европейската комисия. Те също така отхвърлиха предложените от Съвета съкращения на финансирането с 1,52 милиарда евро и фиксираха плащанията на 153,5 милиарда евро - с около 800 милиона повече от сумата, заложена от ЕК.

Над 90% от бюджета на ЕС финансира дейности в държавите от съюза и извън него, от които се възползват граждани, региони, земеделски производители, изследователи, студенти, неправителствени организации и компании. За разлика от бюджетите на страните членки, този на ЕС е насочен предимно към инвестиции, за да генерира икономически растеж и възможности в целия съюз, се отбелязва в прессъобщението на Европарламента.

В ЕС членуват 27 държави с общо население от 450 милиона души. Като се имат предвид тези числа, годишният бюджет на ЕС всъщност е сравнително малък - средно 160-180 милиарда евро годишно през периода 2021-2027 г. Това е съпоставимо с националния бюджет на Дания, чието население е около 5,6 милиона души, и е с около 30 процента по-малко от бюджета на Полша, която има 38 милиона жители.


Тагове: бюджет, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5874