АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
30 % свито потребление на сладкарски изделия



С 30 % е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, в които основен компонент е захарта. Това каза за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Ако продължи покачването на цената на захарта, свиването на потреблението ще продължи да расте, което ще доведе до фалит немалко малки и средни предприятия. В България около 1 000 фирми са заети в този сектор, каза тя. Според Кукушева, захарта в България е една от най-скъпите в Европа.
Българските производители потребяват българска захар. Тази непостоянна, с покачващ се непрекъснато тренд цена на захарта, е пагубна върху рентабилността на този тип производство, тъй като суровината расте с дни, а цената на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. В момента трудно и почти оцеляващо се справят българските производители с тази крайна цена. В повечето случаи прибягват до заместители, т.нар подсладители, каза тя. Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи – с 35 % след повишението на електроенергията от 1 юли. Така браншът е принуден да свива производството си. Кукушева заяви, че европейските производители масово предлагащи своята продукция на българския пазар, не ползват захар, а нейни заместители. Според нея българският потребител не си дава сметка, какво значи да потребява непрекъснато заместители и подсладители, които са въпрос на химия. Ако можем да елиминираме захарта, тогава цената й няма да е въпрос на борсите, каза тя.
Tweet |
|