EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

30 производители представиха био продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 производители представиха био продукти

mail13:05 | 03.10.2024прегледи 218 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието и храните и Българска Асоциация Биопродукти отбелязаха Деня на биологичното производство, в София. Събитието е част от инициативата на ЕК за честване на биологичното производство в страните от ЕС. 

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която откри празника, каза че се запазва тенденцията за увеличаване на българските биопроизводители, както и на произведените здравословни продукти, предлагани на  потребителите у нас и в чужбина.

Пред медии тя обясни, че е регистриран ръст на площите под контрол, които достигат до 145 хил. ха или близо 3% от общата земеделска площ в страната. С 60 % се увеличават  отглежданите зеленчуци, основно домати и пипер.  Нараства и биологичното производство на мед - с 20 %, а с около 20 хил. са се увеличили пчелните семейства.

По време на празника над 30 производители от страната представиха своите био продукти -  сезонни плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, био сокове, вино, ядки, халви и др. Гостите имаха възможност да опитат и закупят продукти за подсилване на имунната система, биологичен мед и пчелни продукти, био шоколад,  сладки и солени продукти и био козметика.

Спрямо 2022 г. за миналата година се отчита ръст от 35 на сто на тези площи. Най-голямо увеличение има в броя на селскостопанските животни, отглеждани по биологичен начин, като при говедата той е около три пъти, а при овцете се отчита двоен ръст.

Сред основните причини за тези положителни тенденции е, че при подпомагането при животновъдството плащанията вече се извършват година за година, обясни експертът.

Първата междинна цел на България е до 2025 г. да имаме 5 % сертифицирани площи. До 2030 г. сертифицираните площи за биопроизводство в страната трябва да достигнат 10 % от общата земеделска площ. Експерти отбелязват, че по този показател към момента България е на предпоследно място в ЕС, като след нас е Малта, а Австрия наближава вече 27 %. Причините за тези резултати са свързани с търсенето на биопродукти в страната и с нуждата от адекватно подпомагане на фермерите, смята експертът.

В момента имаме сертифицирани 5027 оператори, като в тази група влизат не само ферми и производители, но и преработватели, търговци, всички, които подлежат на сертификация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg