АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
30 ст. цена за яйце, 20 леи за кг агнешко
Продажбите на яйца в Румъния нарастват с 50 процента в периода на великденските празници, а цената по това време спада с 15 процента, като на изхода на фермите е 0,25 леи (0,10 лв.) на брой, казва председателят на съюза на птицевъдите в Румъния Илие Ван, цитиран от агенция Аджерпрес.
"В момента при производителите се наблюдава спад в цената на яйцата с 15 процента спрямо януари и февруари от 0,29 леи на брой на 0,24-0,25 леи без ДДС", каза Ван.
В магазините яйцата се продават два-три пъти по-скъпо - от 0,55 леи на брой до 0,80 леи, а биояйцата може да стигнат и до 1,2 леи на брой.
В този период освен яйца от промишлените производители, които стигат 150-160 милиона броя, се появяват и такива от лични стопанства, като се оценява, че те произвеждат още 400-450 милиона яйца месечно.
Румънското агнешко месо няма да липсва на пазара по Великден. Намеренията на местните фермери са да бъдат заклани 2,5 милиона агнета, като цената ще е между 10-12 леи за килограм живо тегло и 20-25 леи за килограм агнешко месо.
"Смятам че тази година ще бъдат заклани около 2-2,5 милиона агнета, по-малко от миналата година, защото хората все повече обедняват. Миналата година бяха заклани около 3 милиона агнета. Който друг път е купувал по едно агне, сега купува само половин, а който е взимал половин, сега взима само една
четвърт", казва Йоан Къмпяну, председател на сдружение в сектора.
Румънските животновъди изнасят агнета и агнешко месо за Гърция и Италия на цени, сходни с тези на вътрешния пазар. Румънците предпочитат агнета с тегло 9-10 кг, най-много 12 кг, докато италианците купуват по-малки агнета, от само 5-6 кг.
Според прогнозите Румъния ще изнесе в периода на великденските празници около 1-1,5 милиона броя агнета. През 2013 година износът на агнешко зае важно място в търговския баланс на Румъния, възлизайки на над 17 700 тона с приходи от над 42 милиона евро. Годишното потребление на месо от дребен рогат добитък в Румъния е около 1,5 килограма на човек, като в минали години бе 2,1 килограма на човек годишно. Производството на месо от дребен рогат добитък покрива 99 на сто от нуждите на вътрешното потребление.
Tweet |
|