АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
+32% ръст на зеленчукопроизводството
У нас са произведени 812,3 хил. тона зеленчуци през миналата година, което е с 32,4% повече спрямо 2015 г., сочи анализ на земеделското министерство. Ръст има при производството на зеленчуци от открити площи (с 35,5%, до 699,2 хил. тона) и при оранжерийната продукция (с 16,4%, до 58,1 хил. тона).
От агроминистерството отчитат, че по-високото производство от открити площи е свързано основно със значителния ръст на реколтираните площи при повечето зеленчуци (общо с 32,2%), благоприятстван от прилаганите схеми за обвързано подпомагане. Фактор за увеличението е и нарастването на добивите – с между 1,2% при картофите и 18,1% при пипера.
Най-съществено през 2016 г. е нарастването на производството на тикви – с около 108 хил. тона или над пет пъти спрямо предходната година, заради нарасналите площи. Осезаем е ръстът спрямо 2015 г. и при производството на домати, краставици, корнишони, пипер, дини, пъпеши, зеле и лук – от 6,2% при пипера до над два пъти при пъпешите.
Съществено е увеличението и при бобовите с изключение на фасула за зърно- около два – три пъти, което може да се обясни с прилагането на обвързано подпомагане за протеинови култури.
Спад обаче има при картофопроизводството – над 20% спрямо предходната година. Отчетеният малко по-висок среден добив не може да компенсира редуцираните реколтирани площи. Намаление на производството се отчита и при производството на салати и марули, моркови, патладжан, бамя, цвекло и арпаджик – с между 4,3% и 75,3% като най-осезаемо е при арпаджика.
Tweet |
|