EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

37% от европейците искат да работят за себе си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

37% от европейците искат да работят за себе си

mail16:15 | 10.01.2013прегледи 279 коментарикоментари 0


За да се възстанови икономическият растеж и да се осигурят по-високи равнища на заетост, Европа има нужда от повече предприемачи. Най-много нови работни места в Европа – четири милиона годишно - разкриват нови дружества, най-вече малки и средни предприятия (МСП). Именно затова заместник-председателят на ЕК Антонио Таяни представи план за действие за подкрепа на предприемачите и за решителни промени в предприемаческата култура в Европа, съобщи ЕК.
В плана са застъпени шест основни области, в които е необходимо да се предприемат действия за създаването на благоприятна среда за развитие на предприемачеството:
- Достъп до финансиране - освен засилване на сегашните финансови инструменти, с които разполага, Комисията предлага също да се създаде европейски пазар за микрофинансиране и да се опростят данъчните структури, за да могат малките и средни
предприятия (МСП) да привличат средства чрез преки частни инвестиции (например миниоблигации, групово финансиране и инвестиции от бизнес ангели).
- Подкрепа през решаващите етапи в жизнения цикъл на предприятието - близо половината предприятия преустановяват дейност през първите пет години след създаването си. Затова страните членки следва да отделят повече средства, за да помогнат на новосъздадените предприятия да преодолеят този критичен период, например чрез обучение по управление, напътствия за развойно-изследователска дейност и изграждане на мрежи с партньори, потенциални доставчици и клиенти.
- Разгръщане на новите стопански възможности, които предлага цифровата ера - МСП се разрастват двойно и тройно по-бързо, когато използват информационни и комуникационни технологии. Осигуряването на по-голяма подкрепа за уеб-базирани стартиращи предприятия и за усъвършенстване на уменията може да помогне както на уеб предприемачите, така и на предприятията с по-традиционни форми на дейност.
- По-лесно прехвърляне на собствеността върху предприятията
- всяка година близо 450 000 дружества с два милиона служители в Европа прехвърлят дейността си на нови собственици. Според оценките вследствие на това се закриват близо 150 000 дружества и 600 000 работни места. Комисията предлага да се разширят пазарите за покупка и продажба на предприятия и да се премахнат пречките за прехвърляне на собствеността върху предприятия в друга държава.
- Втори шанс за добросъвестни предприемачи, изпаднали в несъстоятелност - в огромната част от случаите (96 на сто) причина за обявяването в несъстоятелност стават поредица от просрочени плащания или други практически проблеми. Вторият опит за собствен бизнес обаче е по-успешен. Ето защо преди по-малкоот месец Комисията предложи да не се набляга толкова силно върху ликвидацията на дружествата и да се помага на предприятията да преодолеят финансовите си затруднения.
- Опростяване на административната уредба - Комисията ще продължи упорито да работи за намаляване на регулаторната тежест.

Комисията също така възнамерява да насърчава предприемачеството сред определени групи от населението:
- Развитие на предприемаческия потенциал на жените – само 34,4 на сто от самостоятелно заетите лица в Европа са жени. Това говори, че те се нуждаят от повече мерки за насърчаване и подкрепа, за да станат предприемачи.
- Хора в напреднала възраст - пенсионерите с предприемачески опит притежават ценни познания, които трябва да предадат на идните поколения, за да могат те по-лесно да започват собствена стопанска дейност.
- Тъй като мигрантите често се сблъскват с трудности на пазара на труда, самостоятелната заетост е ценна възможност за икономическата им реализация и социалното им приобщаване.
- Подкрепата за безработни лица, които искат да развият собствена стопанска дейност, трябва да включва обучение, наставничество и консултантска помощ за развитие на
предприятието.

37% от европейците искат да работят за себе си
Ако имаха такава възможност, четирима от всеки десет европейци биха искали да работят за себе си. Оползотворяването на този потенциал би увеличило сектора на МСП в ЕС с милиони нови фирми, които сега доближават 21 милиона. Различни спънки спират европейците да изберат самостоятелната заетост, най-вече страхът от фалит и опасността от непостоянни доходи. Днес заместник-председателят на ЕК Антонио Таяни представи експресно проучване на Евробарометър "Предприемачеството в ЕС и извън него" (FL354), в което също се отбелязва, че през 2009 година повече европейци (45 на сто) са искали да бъдат самостоятелно заети лица. За три години броят им е намалял с 20 на сто, което отразява по-неблагоприятните стопански перспективи при сегашната икономическа конюнктура. Въпреки това и сега милиони европейци обмислят възможността да започнат да работят за себе си, тъй като това би им далолична независимост, по-добри доходи и свобода сами да избират
къде и кога да работят.

 


Тагове: Eвропа, МСП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg