EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

40 млн. лв. за археологични обследвания на пътни строежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млн. лв. за археологични обследвания на пътни строежи

mail17:15 | 25.07.2024прегледи 472 коментарикоментари 0


Националният археологически институт с музей към БАН е единственият кандидат, подал документи за участие в обявената от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) открита процедура за сключване на рамково споразумение за "Извършване на спасителни теренни археологически проучвания по трасетата на инфраструктурни проекти", съобщиха от пътната агенция.

Индикативната стойност на поръчката е 40 млн. лв. без ДДС и е за срок от 4 години.

При изпълнението на пътните обекти АПИ е възложител както на дейностите по изграждане на новите отсечки и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, така и на археологическите проучвания.

В зависимост от етапа на реализация на проектите, е необходимо да се извършват дейности за опазване на културното археологическо наследство, съгласно Закона за културното наследство. За да бъдат обхванати всички спасителни археологически проучвания, е необходимо да бъдат избрани изпълнители, притежаващи нужните опит и квалификация.

На тях ще бъде възлагано осъществяването на теренни издирвания на обекти, спасителни археологически проучвания и археологическо наблюдение по време на строителството за установяване наличието на неизвестни археологически структури.

Стойността на конкретния договор, в зависимост от необходимостта от дадено археологическо проучване, ще бъде определена в съответствие с изискванията на Наредбата за извършване на теренни археологически проучвания.

През втората половина на юни Агенция "Пътна инфраструктура" обяви открита процедура за сключване на рамково споразумение за "Извършване на спасителни теренни археологически проучвания по трасетата на инфраструктурни проекти".

През 2023 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" бяха предвидени близо 10 млн. лева, съобщиха от пътната агенция през февруари миналата година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1481