АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
43% от българите не закусват всеки ден
95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите.
Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.
Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети с тестени закуски (вкл. банички). Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.
Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.
59% от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове. Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.
Master Chef Севда Димитрова направи атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна, лесна и пълноценна закуска само за няколко минути.
„Лесни и здравословни закуски“ от шеф-готвач Севда Димитрова:
- Сандвич с пълнозърнест хляб с дип, хумус, поширано или варено яйце, риба, месо
- Палачинка с пълнозърнесто брашно, спанак, овесени ядки
- Бисквитки от пълнозърнесто брашно
Интересни факти и проценти от проучването „Навици на хранене на българите“, проведено от агенция Алфа Рисърч:
- Всеки българин вечеря (95%), обяд не пропускат 80%, а редовно закусващите сутрин са 57%.
- Почти еднакви дялове от анкетираните закусват сами (46%) или със семейството си (42%), а останалите в компанията на колеги и приятели.
- Любимото място за закуска за две трети от българите е вкъщи, останалите анкетирани се хранят по път или, когато стигнат работа или училище.
- За повечето българи, които не пропускат закуската, първото ядене за деня е най-вече източник на енергия (57%) и е свързано със задоволяване на глада (52%). В по-малка степен те я асоциират със здраве (36%) или нещо друго като удоволствие, разсънване или просто навик (12-16%).
- Предпочитанията за сутрешната закуска са ориентирани в по-голяма степен към домашно приготвената храна – 54%, за сметка на закупената отвън – 46%.
- Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист: 43% започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси, всеки трети с тестени закуски (вкл. банички), а на всяка пета маса присъстват още плодове и яйца.
- 78% от анкетираните консумират кафе със закуската.
- По-високото плодово съдържание е от значение за потреблението на определен тип сок – колкото е по-високо то, толкова повече се закупува сокът.
- Най-много сокове вкъщи консумират семейните, на възраст между 36-45г., домакинствата с непълнолетни деца.
Tweet |
|