АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
5 дестинации за вкусно пътешествие
Ако сте от хората, които обичат не просто да пътуват, но и да опознават местата, които посещават чрез местната кухня, имаме няколко интересни предложения за вас. Малко вероятно е да ги намерите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.
1. Тоди, Италия
Умбрия е рай за чревоугодниците, а живописното средновековно градче Тоди е апотеоз на цялото кулинарно вълшебство, което регионът предлага. Разположено на планински склон, ястията му ще взривят всичките ви сетива. Кухнята на Умбрия е съчетание от прости рецепти и пресни, висококачествени продукти. И много месо. В Тоди задължително трябва да опитате печен на шиш гълъб със салвия, розмарин и чесън. Зехтин като местния няма да намерите никъде другаде. Билките и подправките са с неповторим вкус. Същото важи и за гъбите. А смокините са огромни, сладки и сочни. Всичко това обещава истинско пиршество.
2. Мотовун, Хърватия
Полуостров Истрия е прочут като земята на трюфелите, а Мотовун е перлата в неговата корона. Това красиво селце, заобиколено от вековни гори, предлага спиращи дъха гледки и спираща дъха храна. Първокласно вино, сирене, шунка – със сигурност ще поискате да се върнете там.
3. Кагошима, Япония
Кагошима е известен най-вече с вулкана Сакураяма, който периодично се събужда. Ценителите на добрата храна обаче го свързват с друго – отлично свинско от черни прасета, пържен рибен пай и сладки картофи в темпура. И това е само началото – сред задължителните за опитване ястия е тънко нарязано месо и зеленчуци, наречено шабу шабу, както и свинско или телешко с пресни подправки и ароматен сос.
4. Тануда, Австралия
В сърцето на долината Бароса, винарски регион в Южна Австралия, заобиколен от лозя, се намира Бароса. Влиянието на германските заселници от XIX век се усеща особено отчетливо – отчасти благодарение на множеството пекарни и магазини за колбаси. Но мястото има какво още да предложи, особено за ценителите на комбинацията от добра храна и качествено вино. А и повечето винарни са отворени целодневно за дегустации.
5. Аит-Бенхаду, Мароко
Разположен на стар търговски път между Сахара и Маракеш, крепостният град Аит-Бенхаду изглежда сякаш е издълбан в пустинята. По уличките му ще стигнете до ястия от традиционната мароканска кухня – с много подправки, които са истинска експлозия за вкуса и обонянието.
Източник: Premium Lifestyle
Tweet |
|