EUR 1.9558
USD 1.8202
CHF 2.0186
GBP 2.3067
CNY 2.5044
you tube
mobile version

5000 ученици ще работят с български учени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5000 ученици ще работят с български учени

mail09:05 | 01.07.2024прегледи 191 коментарикоментари 0


Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това ще е възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с научноизследователско, иновационно, педагогическо, аналитично и логистично значение за училищната практика.

Предвижда се програмата да се осъществи в периода 2024-2028 г. с общ бюджет от 3 600 000 лв.

Програмата ще подкрепи училищата при реализацията на нови и традиционни извънкласни и извънучилищни дейности. Фокусът й е върху развитие и усъвършенстване на съществуващите научни конкурси, летни школи и мрежи от -малки научноизследователски общности. Ще има възможност за създаване на стажантски програми с научно-изследователски и иновативен характер за ученици, на мултимедийно съдържание за целите на образователния процес и др.

Целта е да се развитие на изследователското и проектно-базираното образование, да се подкрепят поне 1000 учители при неговото прилагане, както и да има по-активно включване на музеите, обсерваториите и планетариумите в предоставянето на образователни ресурси. Очаква се да се осигури подкрепа от академичния сектор на училищните STEM центрове.

По програмата могат да кандидатстват висши училища и институти на Българската академия на науките, както и музеи, обсерватории и планетариуми. Те трябва да сформират консорциум с водещ партньор БАН, която е координатор на програмата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg