EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

6 стартъпи подкрепени от Европейския съвет по иновации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 стартъпи подкрепени от Европейския съвет по иновации

mail17:03 | 24.06.2024прегледи 335 коментарикоментари 0


Общо шест български високорискови стартъпа са подпомогнати досега от Европейския съвет по иновации, съобщи във Варна служителят по политиките в него Албена Куюмджиева. Тя уточни, че финансираните стартъпи са в различни сфери, включително и компания в сектора на селското стопанство, която разработва специални роботи за премахване на плевели.

Като се има предвид броят на населението на страната, шест стартъпа от България не е никак зле, каза още Куюмджиева. По думите ѝ, ако се погледне процентът на кандидатствали компании и на тези, които са успели, съотношението е много добро. Според нея на страната ни ѝ липсват повече кандидати, повече хора да разберат, че се предлага тази възможност. Около 500 компании в Европейския съюз са подпомогнати от Европейския съвет по иновации заедно с предходната програма.

Куюмджиева каза още, че за първи път ЕС не само дава грантове, но и инвестира в компаниите. Тя обясни, че за един високорисков стартъп може да бъдат дадени до 17,5 милиона евро. 2,5 милиона евро пък е таванът за грантово финансиране за разработката на проекта.

Ние търсим компании, които са високорискови, все още нямат продукт, който е на пазара, трябва им много време, докато достигнат до някаква печалба и частните инвеститори в този момент на развитието им не са особено ентусиазирани да инвестират сами в тях, каза още тя.

Албена Куюмджиева участва във Варна във форума "Космос, иновации, стартъпи", чиито организатори са Областната администрация, Военноморското училище и Техническият университет в града, с подкрепата на Европейския съвет по иновации и Български Бизнес форуми.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5582