EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

60 години ВЕЦ "Кърджали", част от ВЕЦ историята

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 години ВЕЦ "Кърджали", част от ВЕЦ историята

mail16:15 | 24.07.2024прегледи 796 коментарикоментари 0


ВЕЦ "Кърджали" навърши 60 години от въвеждането си в експлоатация, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК). Годишнината беше отбелязана в тесен професионален кръг в присъствието на ветерани, дългогодишни служители на централата.

"Отличното състояние на ВЕЦ "Кърджали" е доказателство, че добрата поддръжка на съоръженията е най-важната част от тяхната експлоатация и затова ръководството на НЕК полага систематични усилия за подобряване на експертизата и професионалната квалификация на мениджърите и служителите", каза изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

"Със своята вече над 60-годишна история ВЕЦ "Кърджали" е отличен пример за последователността и професионализма на българските енергетици да поддържат експлоатационната надеждност на централите на високо, световно ниво. Юбилеят е повод за заслужена гордост за всички бивши и настоящи служители на ВЕЦ "Кърджали", добави той.

ВЕЦ "Кърджали" е подязовирна водноелектрическа централа, която се намира непосредствено под стената на язовир Кърджали. Централата е част от първото стъпало на каскада Арда, която обединява още две водноелектрически централи – "Ивайловград" и "Студен кладенец".

Каскадата е разположена в Източните Родопи по средното и долното течение на река Арда и играе ключова роля в производството на енергия от възобновяеми източници. В централата са монтирани 4 хидроагрегата с обща инсталирана мощност 121,4 метавата в генераторен режим, уточняват от НЕК.

В периода 2007-2010 година е извършена рехабилитация на ВЕЦ "Кърджали", в резултат на която е повишена общата инсталирана мощност от 106,4 на 122,4 мегавата. За своята 60-годишна експлоатация централата е произвела общо 6 743 551 814 киловатчаса възобновяема енергия.

За разлика от ВЕЦ "Кърджали" други централи имат нужда от сериозно обновяване. При правилното им структуриране и полагане на необходимите усилия проектите за изграждане на ПАВЕЦ на язовирите "Доспат" и "Батак" могат да отнемат от 4 до 5 години. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.  

"Работим както с Американската агенция за търговия и развитие (USTDA), така и със Световната банка и Европейската инвестиционна банка за реализиране на нови проекти за съхранение на електроенергия. Един от тези проекти е развитието на язовирите "Доспат" и "Батак" и въвеждането обратно в експлоатация на ПАВЕЦ "Чаира", уточни министър Малинов. 

Той е категоричен, че без възможност за съхранение на електрическа енергия, крайният резултат няма да бъде видим за потребителите на електроенергия, за да могат те да се възползват от ниските производствени цени на зелената енергия от слънце и вятър.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg