АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
70% сив сектор в винопроизводството?
Сивият сектор в производството на вино е над 70 процента и ще продължава да расте, защото регистрираното производство ще намалява , казана за БНР винопроизводителят Юлиян Ямантиев и коментира плюсовете и минусите на новия Закон за виното и спиртните напитки.
Всеки, който е регистриран, се сблъсква с тежки инвестиции по отношение на контрола и тежка административна дейност. Сметката е много проста: ако в България се произвеждат 500 хиляди тона грозде, а се преработват 150 хиляди, къде отиват останалите? Законът не слага бариери пред нерегистрираните производители. Има сектор, който работи и плаща данъци, а под прикритието "домашно винопроизводство" се скриха всички онези, които искат да продават, но не искат да плащат.
Tweet |
|