EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

8 страни от ЕС с бюджетен дефицит над позволения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 страни от ЕС с бюджетен дефицит над позволения

mail18:09 | 21.06.2024прегледи 533 коментарикоментари 0


Европейската комисия официално е предупредила осем страни членки за това, че дефицитите в бюджетите им са твърде големи, предаде в. "Уолстрийт джърнъл". Това се случва за първи път, след като правилата, касаещи държавните финанси, не се прилагаха заради пандемията от КОВИД-19.

Обект на препоръките са Франция, Италия, Белгия, Унгария, Малта, Полша и Словакия. В това число влиза и Румъния, която не се е справила с предишни препоръки на ЕК, допълва "Евронюз".

През 2020 г. на Румъния бяха дадени препоръки от Съвета на ЕС да "приложи стриктно" стъпки за коригиране на фискалния си дисбаланс до 2022 г., но се очаква Букурещ да има най-големия дефицит в ЕС през 2023 г. – 7 на сто от БВП.

Това е единствената страна от ЕС, която Брюксел сега определя за имаща прекомерен макроикономически дисбаланс. Официални лица по-рано настояха за реформи на данъчното облагане и заплатите в публичния сектор в опит да коригират тежката ситуация в Румъния.

"Дългогодишните структурни предизвикателства възпрепятстват конкурентоспособността на ЕС", каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изявление. "Очакваме с нетърпение да получим национални фискални структурни планове от държавите членки, които намаляват дълга и дефицита и отразяват днешните препоръки", добави той.

Ходът на ЕК идва броени дни преди изборите за парламент във Франция, както и в момент, в който се решават ключовите позиции в европейските институции след изборите за ЕП от началото на месеца.

Бюджетните правила на ЕС са, че страните не могат да имат по-големи бюджетни дефицити от 3 на сто, както и по-голям държавен дълг от 60 на сто от БВП.

Решението на комисията е първата стъпка в процес, наречен процедура при прекомерен дефицит (ППД), който инструктира седемте страни от ЕС да намалят публичните си разходи.

Министрите на финансите на ЕС ще бъдат помолени да одобрят оценката на ЕК през юли. След това, под надзора на комисията, страните, подлежащи на ППД, трябва да представят мерки за намаляване на дълга и дефицита си за четири години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg