АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
90 % от българските консерви са с вносна суровина
С 82 % е спаднало производството на български консерви от 2008 г. насам. Консервната промишленост трябва да се преориентира към бързооборотните полуготови храни на достъпни цени, за да оцелее. Това каза в интервю за агенция Фокус директорът на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия Павлина Параскова. По нейните думи кампанията по изкупуване на български плодове и зеленчуци за консервната промишленост върви много зле това лято. „Цените, на които се изкупуват българските плодове и зеленчуци, са много ниски и не удовлетворяват производителите им. Ако така продължават нещата, както беше и през миналите години, има реални условия българското производство на плодове и зеленчуци да замре. Става дума за ниски изкупни цени, продукцията минава през няколко ръце и излиза на пазара на едни неконкурентни цени на вноса, който се прави на плодове и зеленчуци от Турция, Гърция, Македония и от части от Сърбия”, обясни Павлина Параскова.
90 % от българските консервните предприятия, които са 142, използват 100 % вносна суровина. Това е тенденция от 15-16 години. И докато в зърнопроизводството навлязоха модерни технологии, земята се окрупни и има съществени положителни промени, овощарството и зеленчукопроизводството си остава на нивото от 1993-94 г., когато започна неконтролируемият внос на чужди плодове и зеленчуци, коментира Параскова. „В момента българският пазар на консерви е свит извънредно много, същото се отнася и за външния. Има много голяма продукция от миналата година, която не е реализирана”, допълва още Параскова.
Tweet |
|