EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

989 производства на КЗК за година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

989 производства на КЗК за година

mail07:15 | 25.06.2017прегледи 1463 коментарикоментари 0


Парламентът прие Годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за 2016 г. От гласувалите 142 депутати 84 бяха "за", 50 - "против", а осем се въздържаха.
В доклада се посочва, че през 2016 г. КЗК е образувала общо 989 производства, от които 160 по Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/, 825 по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, и четири - по Закона за концесиите /ЗК/. Приетите от КЗК определения и решения са 1143. Образувани са 15 производства, които имат за предмет установяване на наличието или липсата на нарушение по Глава трета - Забранени споразумения, решения и съгласувани практики от ЗЗК. Комисията е образувала общо 13 производства, които имат за предмет установяване на наличието или липсата на извършени нарушения по Глава четвърта - Злоупотреба с монополно или господстващо положение от ЗЗК.
Комисията отчита, че през 2016 г. броят на образуваните производства се е увеличил спрямо 2015 г. КЗК посочва, че продължава да насочва вниманието си основно към пазари, на които е налице единствен доставчик на определена услуга, притежаващ единствената възможна инфраструктура на дадена територия, и чиито действия в най-голяма степен засягат интересите на потребителите на тези услуги.
В рамките на дебатите в пленарната зала от "БСП за България" подчертаха, че не подкрепят доклада на КЗК. Румен Гечев дори поиска оставка на ръководството на комисията. Той припомни казуса със съмненията за картел при горивата. Не може една комисия да заявява на пресконференция, че има доказателства за картел при горивата, а през пролетта на 2017 г. да излиза с друго становище, коментира той и попита кое от двете становища на КЗК е вярно.
Във връзка със съмненията за картел при горивата председателят на КЗК Юлия Ненкова посочи, че комисията е констатирала наличие на обмен на информация между доставчици, но тя се е отнасяла за текущите цени, /които са публични и могат да бъдат видени на всяка бензиностанция/, а не за бъдещи. Ненкова припомни, че КЗК е констатирала, че няма наличие на забранено споразумение или такова, което да има антиконкурентен ефект. По отношение на цялостната дейност на КЗК Ненкова заяви, че в рамките на 10 месеца комисията е свършила толкова работа, колкото не е свършила за пет години преди това.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg