АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
99 % от натур сокове с вносни концентрати
99 % от натуралните сокове у нас се правят с вносни плодови концентрати, каза пред Агенция „Фокус” председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Милчо Бошев. По думите му - такава е технологията по цял свят. У нас не се внасят плодовете, които да се преработват, а направо концентрати, при които сухото вещество понякога достига 70 % и са почти на прах. Витамините се запазват, тъй като водата от плодовете се извлича на по-ниска температура, според Бошев. Концентратите се разреждат в българските предприятия и се бутилират като готови натурални сокове. Единственият натурален сок, който се произвежда изцяло в България, е този от арония, която се отглежда в страната. Разпространените сокове от моркови у нас например се правят с концентрати от Полша, която е най-големият производител на този зеленчук в целия ЕС. Логично Полша е и най-големият производител на сокове с моркови. Според Милчо Бошев в плодовите сокове не може да има консерванти. Внос на портокалов концентрат у нас става от Бразилия, от Кипър, от Израел, от Турция и др. „Те са асептични продукти, така че при тях не е разрешено да се влагат консерванти”, обясни той. По думите му на някой сокове умишлено е написано, че не съдържат консерванти и оцветители, тъй като това е „станало мода”. Изискването за това е записано в наредба за изискванията за напитките от плодове. Спорове има по отношението на добавената захар в нектарите, коментира още Бошев. По думите му след промяна на европейското законодателство, добавянето на захар в нектарите ще бъде забранено и дори няма да се посочва на етикета.
Tweet |
|