EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Bank of England: Лихвите ще вървят надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England: Лихвите ще вървят надолу

mail18:11 | 25.09.2024прегледи 219 коментарикоментари 0


Лихвените проценти ще вървят плавно надолу, докато достигнат "неутрална ставка", заяви управителят на Bank of England Андрю Бейли в интервю, цитирано от Ройтерс. Той посочи, че е "много окуражен" от продължаващия спад на инфлацията.

"Следователно аз смятам, че лихвените проценти ще вървят плавно надолу", заяви Бейли в интервю, публикувано онлайн в "Кент месинджър".

На въпрос докъде смята, че ще стигне намалението, Бейли посочи, че не очаква лихвите да си върнат до исторически ниските си близки до нулата нива от преди четири години. По думите му, определени от самия него като "добро предположение", лихвите ще се установят на "неутрална ставка".

Миналата седмица Bank of England остави без промяна основната си лихва на ниво от 5 на сто, след като през август я намали с четвърт процентен пункт от исторически рекордните 5,25 на сто.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, очакват през ноември банката да намали лихвата с още 25 базисни пункта до 4,75 на сто.

Миналата седмица Бейли заяви, че е оптимист и очаква лихвите да продължат да спадат, но допълни, че намалението трябва да е постепенно, а банката "да внимава да не реже твърде бързо или твърде много"./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1279