EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

BP отказа участие в "Северен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BP отказа участие в "Северен поток"

mail13:00 | 03.07.2012прегледи 366 коментарикоментари 0


Британският енергиен гигант ВР се е отказал от участие в руския газопровод Северен поток, предвиждащ изграждане на допълнителна отсечка да Великобритания, заради напрежение с руските му партньори в съвместното дружество ТНК-БП, съобщи  Франс прес, позовавайки се на местни източници. Президентът на руския газов гигант Газпром Алексей Милер обяви в петък, че BP е изразил интерес да участва в
изграждането на допълнителната отсечка, която е още в етап на проучване.
Руският всекидневник "Комерсант" цитира източник, близък до BP, според който групата обмисляла такъв вариант от около шест месеца, на впоследствие се отказала.
BP е изпратила на 26 юни писмо до руските си партньори - консорциумът ААР - в съвместното дружество ТНК-БП, за да поиска разрешение да участва в Северен поток.

Акционерният договор на ТНК-БП предвижда британската група да изпълнява всичките си проекти в Русия чрез съвместното дружество. Тази клауза е причината за провала на обединението, сключено от BP с Роснефт през 2011 година за разработки в Арктика, тъй като BP не е предложила да направи това посредством ТНК-БП.
В писмото, с което "Комерсант" се е сдобил, Би Пи иска от ААР да й разреши да участва сама в проекта. Но още на следващия ден ААР отговорил на Би Пи, че трябва да предложи на управителния съвет на ТНК-БП да участва в проекта.
Тогава британската група се отказала от проекта, "за да избегне опасността да навреди на BP или неволно да наруши акционерния договор".
Президентът и главен изпълнителен директор на ААР Стан Половец изрази "голямо разочарование" от решението на BP, изтъквайки, че "проектът е от голямо стратегическо значение за Русия и възможност с голяма потенциална стойност за ТНК-BP". Според него поведението на BP, която иска или всичко да прави сама или да не го прави, подчертава необходимостта от промяна на структурата на акционерния състав на ТНК-БП, "която е станала нездрава и деструктивна".
Отношенията между BP и ААР се влошават все повече и повече след провала на обединението с Роснефт, отбелязва АФП. В края на май BP обяви, че възнамерява да продаде дела си от 50 на сто в съвместното дружество, а ААР прояви интерес за  закупуването му.
По-рано днес руско-британското съвместно дружество ТНК-БП съобщи, че от 29 юни Михаил Фридман официално се е отказал от правомощията на председател на управителния съвет на компанията ТНК-БП мениджънт и е напуснал поста главен изпълнителен директор на ТНК-БП, предаде ИТАР-ТАСС.
На 28 май главният изпълнителен директор на ТНК-БП неочаквано подаде оставка, въпреки че трябваше да ръководи компанията до края на 2013 година, припомня новинарският сайт "Нюзру".
Правомощията на Фридман са прехвърлени по споразумение върху водещите мениджъри на компанията, които ще поемат непосредственото управление на ТНК-БП. ТНК-БП е създадена през 2003 година, като 50 процента от компанията се държат от Би Пи (BP), а останалите 50 процента са на консорциума Алфа Аксес Ренова (Alfa Access Renova - AAR), който обединява Михаил Фридман, Герман Хан, Виктор Векселберг и Лен Блаватник. /БТА

 

 


Тагове: BP, отказ, участие,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1300