EUR 1.9558
USD 1.8165
CHF 2.0940
GBP 2.3522
CNY 2.5480
you tube
mobile version

Deutsche Bank отново на печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Deutsche Bank отново на печалба

mail10:57 | 24.10.2024прегледи 83 коментарикоментари 0


Германската банкова група "Дойче банк" (Deutsche Bank) се върна към печалба през третото тримесечие на годината, след като намали провизиите, заделени за съдебни дела на инвеститори срещу придобиването на подразделението "Постбанк" (Postbank), предаде Ройтерс.

Поредицата от печалби от 15 тримесечия на най-големия кредитор в Германия беше прекъсната през второто тримесечие, след като задели 1,3 милиарда евро (1,41 милиарда долара) като провизии за съдебно дело от инвеститори. Оттогава "Дойче банк" уреди някои от делата и намали провизиите с 440 милиона евро (475 милиона долара), което помогна за увеличаване на печалбата.

Банковата група заяви също, че планира обратно изкупуване на акции - ход, който беше отложен поради проблемите ѝ с "Постбанк", въпреки че провизиите за кредитни загуби са били двойно повече спрямо година по-рано.

Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, възлиза на 1,461 милиарда евро през тримесечието, с 42 на сто повече спрямо година по-рано и е в съответствие с очакванията на анализаторите. 

Нетната загуба на "Дойче банк", която се пренася към акционерите, бе в размер на 143 милиона евро през второто тримесечие.

"През тези (последните) три месеца постигнахме важен напредък в загърбването на наследените съдебни спорове, като същевременно реализирахме рекордна печалба за третото тримесечие в нашия оперативен бизнес", заяви главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг.

"Дойче банк" е една от няколкото големи европейски банки, които публикуват своя тримесечен отчет тази и следващата седмица. Очакванията са секторът да показва продължителна доходност, като стабилната дейност на инвестиционното банкиране компенсира свиването на маржовете и слабото търсене на кредити сред потребителите и бизнеса.

През последните седмици информациите, че италианската банкова група "Уникредит" (UniCredit) настоява за по-тясно обвързване с друга германска банка - "Комерцбанк" (Commerzbank), доминираха в информационния поток и предизвикаха спекулации, че "Дойче банк" може да се намеси в надпреварата за сливания и придобивания.

Служители на най-големия германски кредитор неколкократно заявиха, че придобиването или сливане с други компании не е приоритет и са фокусирани върху собствената си (банкова) стратегия.

Властите в Берлин, които миналия месец обявиха, че постепенно ще намалят дела си в "Комерцбанк", продадоха на "Уникредит" 4,49 на сто от акциите на банката срещу 702 милиона евро.

С покупката "Уникредит" се превръща в третия акционер в банката. Най-голям акционер в "Комерцбанк" остава федералното правителство с 12 на сто, а втори по големина акционер, с дял от 7 на сто, е американският фонд "Блекрок" (BlackRock)./БТА


Тагове: Deutsche Bank, печалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg