EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Intel отлага откриването на две фабрики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Intel отлага откриването на две фабрики

mail18:35 | 19.09.2024прегледи 98 коментарикоментари 0


Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със САЩ и Китай.

От "Интел" обявиха, че ще отложат с около 2 години отварянето на фабриките в Полша и Германия заради обновена оценка на търсенето на продуктите им на глобалния пазар. Компанията е традиционен и основен производител на миркочипове в световен план. Директорът ѝ Пат Гелсингър, цитиран от АФП, изтъква, че наскоро отвореното нейно предприятие в Република Ирландия ще остане водещото за Европа.

Миналата година германските власти увеличиха участието си в бъдещата фабрика на "Интел" на 10 милиарда евро. В Полша компанията получи от правителството 1,8 милиарда долара, за да ускори изграждането на предприятие за полупроводници до Вроцлав.

Не е ясно как властите в двете страни ще реагират на анонса на Гелсингър, но той идва в момент, в който Европейският съюз има обща цел да повиши технологичния си капацитет на фона на конкуренцията със Съединените щати и Китай.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че американската технологична компания "Интел" (Intel) се е ангажирала с изграждането на производствени мощности в Източна Германия, въпреки че производителят на чипове по-рано съобщи, че забавя строителството на новите заводи с две години, предаде Ройтерс.

"Решението за отлагане на проекта в Германия с две години е ход, включващ и намерението да се придържаме към него", каза Шолц.

"За нас е важно да се възползваме от тази възможност в крайно нестабилния полупроводников сектор, за да гарантираме, че все пак има по-нататъшно разширяване на вече огромния капацитет (за производство – бел. р.) в Германия", каза той.

В писмено изявление до служителите главният изпълнителен директор на "Интел" Пат Гелсингер очертава редица стъпки, които компанията ще предприеме, включва спиране на нейния проект в Германия за две години.

"Това вече е чисто бизнес решение, което е свързано с корпоративната политика", коментира ситуацията германският министър на икономиката Роберт Хабек, добавяйки, че Германия все още е ангажирана с изграждането на производство на полупроводници в Европа.

Икономическото министерство посочи в изявление, че "сега зависи от "Интел" бързо да си възвърне посоката, която позволява инвестиции".

Решението на "Интел" предизвика и нов спор около бюджета в управляващата коалиция в Берлин, като финансовото министерство обяви, че средствата, които вече не са необходими за субсидии на производителя, трябва да бъдат използвани за балансиране на фиска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg