EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 2.0833
GBP 2.3306
CNY 2.5375
you tube
mobile version

IPO сегмента в страните от ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

IPO сегмента в страните от ЦИЕ

mail15:00 | 07.02.2014прегледи 856 коментарикоментари 0


След като през 2013 г. по данни на Renaissance Capital (които включват в статистиката си само сделки от над 100 млн. долара) бяха реализирани с близо 50 % повече сделки на в IPO сегмента от 2012 г., очакванията са през 2014 г. тенденцията да продължи.
През настоящата година най-силна активност на IPO сегмента в региона на Централна и Източна Европа Управляващото дружество очаква от руските компании. Списъкът с руски компании, които изчакват благоприятни условия на пазара е дълъг, като според оценки на Газпромбанк тези сделки са на стойност между 9,3 и 12,5 млрд. долара. Причината е, че въпреки че през изминалите пет години видяхме и успешни руски IPO-та, като цяло активността от страна на руските компании не бе много засилена. Сред компаниите, за които се очаква листване в средносрочен план, са компанията за детски играчки Детский Мир, веригата хипермаркети Лента, както и веригата магазини за обувки Обув России. През януари стана ясно, че руското подразделение на Метро смята да проведе IPO на лондонската борса през първата половина на 2014 г. Индикациите са, че активност ще се наблюдава от страна на потребителски, финансови и технологични компании. Предишните очаквания за IPO-та по линия на приватизация на държавни компании за момента не се оправдават – плановете бяха за приходи от листвания на държавни компании от порядъка на 15 млрд. долара годишно в продължение на шест години, но за момента те се отлагат до 2016 г., като така новите компании ще бъдат от частния сектор .
В Полша също не се очакват големи IPO-та по линия на приватизация на държавни предприятия поради изчерпване на списъка от такива след активните приватизационни сделки през борсата изминалите години. През 2014 г. обаче се очаква да продължи активността в тази посока в Румъния. Три енергийни компании ще бъдат раздържавени чрез борсата през настоящата година. Хидроелектрика и Електрика се планира да бъдат листвани през юни както в Букурещ, така и в Лондон. През втората половина на годината ще бъде предложен дял от 15 % в енергийния холдинг CE Oltenia. Приватизацията и на трите дружества е част от споразумението на Румъния с Международния Валутен Фонд.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1382