EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

UK: Бизнес инвестициите най-ниските в Г-7

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

UK: Бизнес инвестициите най-ниските в Г-7

mail12:04 | 20.06.2024прегледи 596 коментарикоментари 0


Потокът от нови инвестиции във Великобритания е бил най-слабият сред всички развити икономики за последните три години, се посочва в анализ, цитиран от ДПА, на фона на обещанията на водещите политически партии за насърчаване на икономиката.

Бизнес инвестициите от частни компании са били на по-ниско ниво във Великобритания, отколкото в останалите страни от Г-7 през 2022 г., според проучването на Института за изследване на държавната политика.

Г-7 включва най-развитите икономики в света - САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Анализът, който включва последните данни, предоставени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че Великобритания е била на дъното за трета поредна година.

Това означава, че страната не привлича толкова много бизнес инвестиции като процентен дял от брутния вътрешен продукт (БВП) като останалите развити икономики.

Освен това общите инвестиции в цялата икономика - включително от правителството, корпорациите и домакинствата, са останали незначителни, според института.

Данните сочат, че Великобритания е имала най-ниското ниво на инвестиции сред страните от Г-7 за 24 от общо 30 години. 

Джордж Диб, асоцииран директор за икономическата политика в института заяви, че "ако икономиката е двигател, то тогава инвестициите са горивото". "Без ресурси, които се вливат в нови инвестиции, британската икономика трудно може да покаже подобрение", добави той.

Независимо от това непълните данни за 2023 г. предполагат, че Великобритания е напът да се оттласне от дъното, като нивото на частните инвестиции през годината изпреварва тези на Канада. 

Освен това на Острова предстоят парламентарни избори и водещите политически партии дават все по-големи обещания за растеж на икономиката в опит да спечелят гласоподаватели.

Според института Великобритания може да насърчи по-големи бизнес инвестиции чрез "зелена промишлена стратегия", която да "премахне бариерите пред растежа, да създаде бизнес и регулаторна сигурност и да разреши координационни проблеми за икономиката"./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1429