АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Азот в торовете = €70-320 млрд. щети
Прекомерните количества азот, най-вече от земеделието, струват между 70 и 320 млрд. евро в европейски мащаб като отражение върху човешкото здраве и околната среда, показва проучване, представено на конференция в Единбург, Шотландия, цитирано от AFP. Според тази първа Европейска оценка за азота (ENA) цената е два пъти по-висока от печалбите на европейското земеделие. Затова 200 учени от 21 страни предлагат диагноза и посоки за действие за намаляване на прекомерните количества азот и тяхното отражение върху водите, въздуха, почвата, екосистемите и парниковия ефект. С научните разработки за азотните торове в началото на 20-и век настъпи революция в земеделието, добивите се увеличиха и подобриха качеството си. Успоредно с това обаче азотът в околната среда се увеличи два пъти в световен план и над три път в Европа. Повече от 10 милиона европейци са изложени на нива на азот (нитрати) във водата, надвишаващи допустимите норми, което води до увеличен риск от ракови заболявания при редовна консумация. Нитратите предизвикват феномените на зелени водорасли и "мъртви зони" по протежението на крайбрежието на френската област Бретан, в Северно, Арктическо и Балтийско море. Азотното замърсяване на въздуха от земеделието, промишлеността и автомобилното движение допринася за емисиите от частици, които намаляват прогнозите за продължителността на живота с няколко месеца в голяма част от континентална Европа. Наслагването на азот в горите е довело до намаляване на биоразнообразието с над 10% в две трети от Европа. Учените препоръчват няколко насоки на действие. В транспорта те съветват да не се използват замърсяващи коли и продължителни пътувания. В земеделието те призовават за промяна на практиките. Да се намали консумацията на животински протеини - която надвишава със 70% хранителните препоръки - би имало значително отражение, тъй като 80% от азота, използван в земеделието, служи за производство на храни за животновъдството. "Близо половината от населението на света зависи от изкуствените азотни торове, използвани за хранителните продукти", подчертава Марк Сютон от Центъра по екология в Единбург. "Решенията включват по-ефективно използване на минерални и органични торове (животински тор, компост) и подбор на храните, целящ умерена консумация на месо.
Tweet |
|