АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
АМБ: 60% от сиреното е растително
Асоциацията на млекопреработвателите в България твърди, че над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, казват още от асоциацията, но за момента отказват да посочат конкретни имена. Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен. От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът. От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен. Как да разпознаваме подобни продукти: по цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.
Част от мандрите са влезли в неофициален списък, който се разпространява в интернет и в различни медии и според който това са фирми, които ни лъжат, влагайки растителни мазнини в млечните си продукти. Две от тези фирми вече са сезирали прокуратурата за проверка - кой и защо е съставил този списък, който според тях не отговаря на истината.240 са млекопреработвателните фирми у нас. Представителите на бранша не знаят каква част от тях легално влагат растителни мазнини и правят имитиращи продукти. Затова бизнесът предлага България тотално да забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините. Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите. /бтв, БНР
Tweet |
|