EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

АМБ: 60% от сиреното е растително

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АМБ: 60% от сиреното е растително

mail06:57 | 22.03.2016прегледи 1108 коментарикоментари 0


Асоциацията на млекопреработвателите  в България твърди, че над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, казват още от асоциацията, но за момента отказват да посочат конкретни имена. Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен. От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът. От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен. Как да разпознаваме подобни продукти: по цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Част от мандрите са влезли в неофициален списък, който се разпространява в интернет и в различни медии и според който това са фирми, които ни лъжат, влагайки растителни мазнини в млечните си продукти. Две от тези фирми вече са сезирали прокуратурата за проверка - кой и защо е съставил този списък, който според тях не отговаря на истината.
240 са млекопреработвателните фирми у нас. Представителите на бранша не знаят каква част от тях легално влагат растителни мазнини и правят имитиращи продукти. Затова бизнесът предлага България тотално да забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините. Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите. /бтв, БНР

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg