EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 2.0785
GBP 2.3345
CNY 2.5253
you tube
mobile version

Анексирането на Крим – ползи и вреди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Анексирането на Крим – ползи и вреди

mail06:15 | 09.04.2014прегледи 812 коментарикоментари 0


Разходите на Русия нарастват извънредно за субсидирането на Крим, който беше присъединен набързо към нея чрез анексирането му миналия месец, информира Ройтерс.
Москва обеща да похарчи милиарди долари за какво ли не - от повишаване на пенсиите до изграждане на мост между полуострова и Русия - като само за тази година сумата е близо 7 милиарда долара.
Но не всичко се свежда до разходи. Русия ще спести милиарди долари от наема, плащан за военноморската база на руския Черноморски флот в Севастопол, и се сдобива с ценни недвижими имоти и природни ресурси в Крим.
Украйна също пресмята разходите си и обеща да заведе съдебни искове за стотици милиарда долара срещу Русия. Ройтерс изброява някои от финансовите загуби и искове на двете страни във връзка с превземането на Крим от Русия.

ПОЛЗИ ЗА РУСИЯ/ЗАГУБИ ЗА УКРАЙНА

Край на споразумението газ срещу военноморска база

Русия официално денонсира Харковското споразумение от 2010 година, според което прави отстъпка от 100 долара на 1000 м3 газ от цената на газовите доставки за Украйна срещу ползването на базата в Севастопол за Черноморския флот. Споразумението със
срок до 2042 година,струва на руския бюджет около 4 милиарда долара годишно или около 40 милиарда долара за срока на договора за газа, изтичащ през 2019 година.
Украйна твърди, че споразумението е още в сила и заплаши да даде Газпром под съд, за да намали цените, както направиха успешно други страни.

ЕНЕРГИЙНИ АКТИВИ

Руското министерство на природните ресурси оценява енергийните запаси на Крим на 165,3 милиарда м3 газ и 44 милиона тона петрол. Анализатори оценяват резервите на около 800 милиона до 1,2 милиарда долара. Всъщност резервите на Крим може да са доста повече - 2,3 трилиона м3 газ в неразработени офшорни полета.
Украйна оценява загубата на природни богатства и съответните съоръжения на 127 милиарда гривни (10,8 милиарда долара).

ВОЕННО ОБОРУДВАНЕ

Украинското министерство на отбраната оценява стойността на украинското военно оборудване в Крим на 18 милиарда гривни (1,7 милиарда долара).

ДРУГИ УКРАИНСКИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ

Крим национализира други държавни активи на Украйна като правителствени сгради и агенции, образователни институции и подразделения на държавни компании - общо 57 800 според украинския парламент.

РАЗХОДИ ЗА РУСИЯ

По-високи пенсии и заплати

Русия обеща да увеличи пенсиите и заплатите в държавния сектор в Крим до руските равнища, което означава удвояване на пенсиите за около 600 000 пенсионери и заплатите на около 140 000 чиновници.
Според анализ на руски сенатор увеличението на пенсиите ще струва годишно 70 милиарда рубли (2 милиарда долара), включително военните пенсии. Увеличението на заплатите за 140 000 държавни чиновници в Крим ще струва около 30 милиарда рубли (840 милиона долара) годишно.

ГОДИШНИ СУБСИДИИ

Преди обещаните увеличения на заплащането в държавния сектор и на пенсиите, бюджетът на Крим получи субсидии от централното правителство, които трябваше да достигнат 3 милиарда гривни (260 милиона долара) през 2014 година. Руското финансово
министерство оценява субсидиите на 55 милиарда рубли (1,5 милиарда долара) тази година, включително първоначалните разходи за увеличаване на заплатите и пенсиите.

НОВА ИНФРАСТРУКТУРИ

Русия направи различни обещания за изграждане на нови инфраструктури за укрепване на връзките с Крим и намаляване на зависимостта му от Украйна. Предложеният проект за мост между Крим и Русия ще струва най-малко 100 милиарда рубли (2,8 милиарда долара). Три нови електроцентрали ще струват до 100 милиарда рубли, а нов газопровод до Крим - между 200 милиона долара и 1 милиард долара.

СЪДЕБНИ ИСКОВЕ НА УКРАЙНА

Украйна заплаши Русия със съдебни искове за стотици милиарди долара в отговор на руската окупация на Крим.

ПО-МАЛКО ИНВЕСТИЦИИ И ПО-СЛАБ РАСТЕЖ В РУСИЯ

Международното напрежение заради Украйна засили спада на инвестициите в Русия и изтеглянето на капитали, които и досега имаха голямо отрицателно отражение върху растежа на руската икономика. Руското министерство на икономическото развитие, което
очакваше растеж от 2,5 на сто през 2014 година, сега вече очаква икономиката да нарасне с по-малко от 1 на сто. може да се свие с 1,8 на сто, ако украинската криза се задълбочи.
 

/превод:БТА

 

 

 


 


Тагове: Крим, анексия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg