EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

БАБХ спря внос на 22 тона ябълки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАБХ спря внос на 22 тона ябълки

mail09:01 | 14.03.2016прегледи 891 коментарикоментари 0


Българска агенция по безопасност на храните спря опит за внос на 22 тона ябълки през ГКПП Гюешево. На граничния пункт с Македония, инспекторите са установени, че пратката е с неясен произход. На граничния пункт с Гърция, ГКПП Кулата са констатирани 800 килограма домати и 360 килограма краставици, на които реалното качество не отговаря на посоченото в документите.

Инспекциите са част от масовите проверки на влизащите в страната пресни плодове и зеленчуци през границата ни с Гърция и Македония. Инспекторите следят за съответствие с обявеното качество на стоката и необходимите придружаващи документи за произход, етикетировка, фактури и други. Целта на проверките е да се предотврати вносът на некачествени и негодни за консумация плодове и зеленчуци.

Българска агенция по безопасност на храните конфискува 80 килограма картофи за пържене. Продукцията е възбранена при масирани проверки в обекти, в които се предполагаше, че се извършва нерегламентирана доставка. Припомняме, че БАБХ констатира незаконен обект за производство на картофи за пържене в София, където в момента на проверката в обекта беше констатирано наличие на 4 тона картофи, близо 740 килограма заготовка и 100 килограма готови за експедиция картофи за пържене в пликове по 5 килограма. Продукцията от незаконния обект се е реализирала в свързани с нарушителя заведения предлагащи дюнери.

След констатиране на нерегламентирания производствен обект са проверени 16 заведения за бързо хранене. Иззети са 80 килограма картофи, от два обекта. Възбранени са 9 килограма месни заготовки, които са били без маркировка и етикетировка. Вследствие на констатираните нарушения инспекторите са съставили 8 Акта за установяване на административно нарушение и е издадено едно предписание. Два акта са съставени за липса на етикетировка на намерените в обекта картофи, два за липса на лични здравни книжки на персонала, два са за лоша хигиена в обекта, един акт е за липса на маркировка и етикетировка на месните заготовки и един за липса на записи по системата за самоконтрол.

„Констатирани са нарушения при проверките, които в момента извършваме в млекопреработвателните предприятия“. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Хасково. Тя допълни, че в момента текат проверки на млекопреработвателните предприятия във всички области на страната. Целта е установяване на регламентираното функциониране на тези предприятия и предотвратяване на нелоялна конкуренция. Тя допълни, че след като бъдат проверени по-голямата част от мандрите, ще бъде направен анализ на констатациите. Министърът посочи, че се осъществява контрол и дали вложените материали в производството отговарят на заложените в технологичната документация на предприятието. Съгласно статистика от 2015 година са увеличени вътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. По думите на земеделския министър, това е продиктувано от факта, че в 12 страни от Европейския съюз, цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България.

„Данните, с които приключва 2015 година, показват увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%.“ , каза още Танева. По думите й, пакетът от мерки не е довел до очакваните резултати и пазарът на мляко в ЕС не се стабилизира. Тя обясни, че в момента се обсъжда нов пакет от мерки, като счита, че обемът на предлагане трябва да бъде намален. Министър Танева посочи, че на Съвета на министрите в понеделник трябва да станат ясни политиките, които Общността предприема в сектора и след това ще се обмислят ефективни мерки.

„В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България,“ допълни Десислава Танева и уточни, че с това действие се дава възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория да останат на пазара. Това е планът, по който Българска агенция по безопасност на храните проверява млечните ферми и качеството на млякото, което се добива в тях. Всеки оператор на предприемачески принцип ще може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и дали подкрепата, която получава е достатъчна, или да се преориентира към друго производство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg