АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
"Бавните градове" в Турция
18:45 | 09.09.2024 518 коментари 0
По-лежерните и спокойни пътувания из Турция набират все по-голяма популярност и стават предпочитана опция за почивка сред туристите. Те позволяват на пътуващите да опознаят страната и местните обичаи отвъд комерсиалните туристически дестинации.
Едни от най-предпочитаните места за този тип почивки са 25-е „бавни града“, част от мрежата Cittaslow. Там туристите могат истински да усетят атмосферата в страната, да се потопят в местните обичаи, да опитат традиционната турска кухня и да се възполват от опциите за устойчиво настаняване и по-природосъобразен транспорт.Турция – раят на градове от мрежата Cittaslow
Турция е дом на много дестинации за „бавно пътуване“, където туристите могат да избягат от тълпите и да релаксират на спокойствие. Градовете част от мрежата Cittaslow са предпочитани дестинации в това отношение. В мрежата са включени градове, в които животът тече бавно, а местната кухня, архитектура, традиции и история са добре запазени. В Турция има двадесет и пет „бавни града“, които се простират в двадесет и една провинции в седем региона. Мрежата Cittaslow в страната продължава да се разраства с включването на все повече и повече нови градове. Сеферихисар, Ахлат, Акяка, Арапгир, Егирдир, Фоча, Гьокчеада, Герзе, Гьонюк, Гюдюл, Халфети, Изник, Кемалие, Кьойчегьоз, Мъдурну, Першембе (Perşembe), Шавшат, Финике, Шаркьой, Узундере, Виза, Ялвач, Йенипазар, Сафранболу и Дадай са сред „бавните“ градове на Турция. Сред тези дестинации има градове с исторически характер, селища на високопланински плата и райони, в които всеки може да се усамоти и да избяга от суматохата.
Приключения с „бавна“ храна
Спокойните пътувания са тясно свързани с движението Slow Food („бавна храна“), което набляга на естествените съставки, стреми се да запази местната кухня и традиционните методи на готвене и насърчава дългите хранения, при които храната се консумира бавно и с удоволствие. Философията на Slow Food е присъща на турските кулинарни обичаи и традиции. Страната предлага завладяващи гастрономически преживявания, съчетаващи удоволствието от храната с културата. Във всеки регион посетителите могат да опитат разнообразни кухни и ястия, приготвени със знания, предавани през поколенията. В основите на вековното кулинарно наследство и традиционните методи на готвене седят местни съставки, комбинирани с устойчиви практики като готвенето с нулеви отпадъци. Разнообразието и богатството на турската гастрономическа култура са впечатляващи. От вкусовете в егейски стил, апетитна комбинация от местни зеленчуци, пресни морски дарове и местен зехтин, през югоизточната анадолска кухня със сочни кебапи, специалитети с месо и емблематични десерти като баклава, и черноморската кухня, известна с чай, лешници, ароматно зеле и аншоа, до творческите градове в областта на гастрономията като Газиантеп, Хатай и Афионкарахисар. По време на обиколките си из градовете посетителите могат да опитат най-добрата местна кухня в „esnaf lokantası“ („локанти“) и да усетят магията на домашно приготвената храна, както и да опитат ястия в ресторантите със зелена звезда „Мишлен“ в Истанбул и Измир, поддържащи устойчивите практики на турската кухня.
Възможности за устойчивост
През 2022 г. Турция става първата страна съгласила се да се присъедини към Глобалния съвет за устойчив туризъм (GSTC) на правителствено ниво. Разработвайки национална програма за своя туристически сектор в сътрудничество с GSTC, към момента страната е сертифицирала близо 18 000 обекта за настаняване. Освен, че могат да отседнат в някой от сертифицираните за устойчивост хотели, посетителите могат да се потопят и в устойчиви приключения – от дейности на открито сред уникална природа до потапяне в богатото културно наследство на страната. Турция запазва своето водещо трето място в света за страна с най-много плажове, сертифицирани със „Син флаг“ – 567, а Анталия от своя страна държи титлата на града с най-голям брой плажове със „Син флаг“ в света – общо 233. Турция е сред първите две страни с най-голям брой регистрации в ЮНЕСКО с 30 обекта в Списъка на нематериалното културно наследство.
Екологичен транспорт
Турция е лесно достъпна с въздушен, железопътен, автомобилен и морски транспорт. Докато опознавате страната, можете да изберете екологични алтернативи за придвижване с нисък въглероден отпечатък. Пътуването с влак е най-добрият вариант в това отношение, като скорошните инвестиции на правителството подобриха високоскоростните и традиционните маршрути. Носталгични пътувания като тези с Източен Експрес, Месопотамия Експрес и Диарбекир Експрес, признати от списание Time за маршрутите с едни от „Най-красивите места в света през 2024 г.“, предлагат спиращи дъха гледки и достъп до скрити съкровища. Колоезденето е друга екологична опция, като различните по трудност маршрути предлагат уникален начин за опознаване на разнообразните пейзажи и древната история на Турция. И на последно място, плаването по тюркоазените води на страната разкрива зашеметяващи заливи, пристанища от световна класа и очарователни крайбрежни градове.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg