EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Балкани: Черна гора, Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балкани: Черна гора, Хърватия

mail09:40 | 07.08.2024прегледи 485 коментарикоментари 0


Далматинският мед стана 51-вият хърватски продукт, вписан в регистъра на ЕС за защитени наименования за произход и защитени географски указания, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на съобщение на Министерството на селското стопанство, горите и водите.

ЕК публикува информацията в Официалния вестник на Европейския съюз на 1 август, съобщи министерството на сайта си. Указването върху опаковката, че продуктът е със защитено наименование за произход, гарантира неговата автентичност.

Далматинският мед се произвежда от колонии сиви пчели от нектара на градински чай, къпина, пирен, мандарина и медена роса, които се появяват върху клена от Монпелие и други широколистни видове, които растат в Далмация.

----------------------

В края на юни в Бюрото по заетостта на Черна гора са регистрирани 34 720 безработни, като коефициентът на регистрирана безработица е 11,56 на сто, предаде агенция МИНА.

Управителният съвет, председателстван от Александър Сипчич, прие отчета за дейността за първото полугодие, който показва значително подобрение на ситуацията на пазара на труда в Черна гора.

„Очевидното намаление на броя на безработните с 5590 душ или 13,87 на сто и намалението на коефициента на безработица с 2,19 процентни пункта спрямо същия период на миналата година е показател за положителни тенденции на пазара на труда, както и за по-добра икономическа ситуация в страната”, се казва в съобщение на Бюрото по заетостта.

През първото полугодие на годината новорегистрираните безработни са 8570 души, което е с 21,4 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година.

В доклада се отбелязва, че работодателите са обявили 14 100 свободни работни места, което е с 18,83% по-малко спрямо същия период на миналата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg