АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Балкани:Най-голямата ферма за миди е българска
Най-голямата мидена ферма на Балканите се намира край град Каварна, с годишен капацитет на производство над 2000 тона. Това съобщи управителя й Найден Станев. Фермата е изградена посредством участие в различни европейски програми. Адаптирана е технология за отглеждане на култивирани миди в Черно море, която е една от водещите в световен мащаб, заяви Станев. Тази технология осигурява високо качество на продукцията и големи количества. Фермата работи от 2004 година. По думите на Найден Станев, работата е свързана с много часове усилен труд. До преди години в България опитът в отглеждането на миди е бил минимален, затова началото е поставено с помощта на ирландски партньори. Използват се ирландски, специално конструирани за Черно море буйове, които запазват мидата, за да може тя да нараства по-бързо, с по-малко стрес. Използват се новозеландски машини, специално конструирани за мидени ферми. „Нашето море е много добро за култивиране на миди и нашата е с най-добри качества. Няма ги токсините, които се наблюдават в световните океани, и солеността на водата е малко по-ниска, затова и вкусовите качества на мидата са много по-добри и това е едно огромно предимство пред останалите мидени ферми в световен мащаб.”, каза Найден Станев. По думите му, една мидена ферма най-общо представлява конструкции, поставени под водата и над които се култивират самите миди. Във фермата, ръководена от Станев, се използва въжена линия с колектори. Техниката включва комбайна в морето за събиране на продукцията, както се използват комбайни в полето, уточни Станев. Той допълни, че се работи целогодишно, без почивни дни, като се използва всеки хубав. Целият процес е автоматизиран – на събиране и обработване. Екипажът на кораба, който обслужва фермата, е с няколкогодишен стаж.
Найден Станев каза също, че в тази работа от съществено значение за отглеждането на мидите е точното планиране, за да бъде уловен точният момент. Ако се пропусне, загубите връщат работата от 3 до 5 години назад. Между 20 и 24 месеца расте мидата преди да е годна за консумация. 50-60 тона е било търсенето на българския пазар за черноморска мида през 2008 година, каза Станев, а сега над 600 тона е търсенето само на нашия пазар. „Това ни радва, защото българинът се научи да яде миди. Вече е по-достъпна за българския пазар, не е като деликатес, както беше на времето. Нашата цел е точно това, да развиваме нашите пазари и на Балканите. Досега е имало малки ферми, които са произвеждали малки количества. Затова мидата не е била достъпна до всички, а нашата цел е да бъде достъпна до всички. В чужбина черноморската мида се предпочита много в Холандия и Франция, а най-много ценена е на азиатския пазар, заяви Найден Станев./Радио Фокус Варна
Tweet |
|