EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

БГ производители с 47 млн.лв. износ чрез Лидл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ производители с 47 млн.лв. износ чрез Лидл

mail18:15 | 09.08.2024прегледи 617 коментарикоментари 0


Над 47 млн. лв. е износът, реализиран от български производители в европейската търговска мрежа на "Лидл" (Lidl) за периода януари-юни, което е ръст от 11,6 на сто спрямо същия период на миналата година. Това съобщават от веригата.

За този период съвместно с веригата своя продукция са изнесли 36 български компании в 27 държави, отчитат от веригата. Най-голям е оборотът, реализиран с Румъния - 16,2 млн. лв., Гърция - 12,7 млн. лв., Германия, където износът достига 4,7 млн. лв., Сърбия - 3,1 млн. лв.

Български плодове и зеленчуци обичайно намират пазар в държави като Гърция, Чехия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия, като за първите шест месеца на годината износът им се е удвоил като оборот, сред изнесените продукти са малини, патладжан, диня, череши, тиквички, сливи и краставици.

От доставчиците с най-висок износ за първата половина на годината е производителят на хляб и хлебни изделия "Хебър" ЕАД в размер на 9,4 млн. лв., следван от "Клас Олио" ЕАД (слънчогледово олио) с реализиран оборот от 8,6 млн. лв.

Сред най-големите български доставчици по износ в европейската търговска мрежа на "Лидл" са също "Нухелт" АД (производството на оризови бисквити и чипс) с оборот от 5,5 млн. лв. и "Белла България" АД с износ от 5,1 млн. лв.  

Сред най-изнасяните продукти за първото полугодие на настоящата година са биволско и овче кисело мляко, айран, грил сирене, каймак, овче и биволско сирене, както и някои ориенталски тип сирена - "Топика", "Бурмалъ" и "Чечил", което се приема особено добре на немския пазар, посочват от веригата.

Те отчитат още, че за този период с добри резултати и шансове за увеличаване на обемите за износ е и "Тимс Фуудс" ЕООД, която изнася козунак и кифлички. От тази година фирмата изнася и питки за хамбургери под собствена марка на "Лидл" в Хърватия и Сърбия, като предстои износ и за Румъния. 

"Растящият експортен оборот на българските ни доставчици е доказателство за добрата съвместна работа и за успешните партньорства, които ние постоянно и целенасочено надграждаме. Продуктите, произведени у нас, отговарят на всички международни стандарти за качество и удовлетворяват очакванията на все повече потребители в чужбина. Тази година за първи път реализирахме и по-сериозен износ на български плодове и зеленчуци и това много ни радва, като се надяваме тази позитивна тенденция да се запази. Ще продължим ангажимента си да подпомагаме достъпа на български производители до нови международни пазари и очакваме да бъдем все по-успешни заедно", коментира Драгомир Илиев, управител "Стоково снабдяване" на "Лидл" България, цитиран в съобщението.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg