АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
БГ сирене на Cheese 2013
Български традиционни сирена ще гостуват на най-големия панаир на сирена Cheese 2013, който ще се състои през септември в Бра (Пиемонт, Италия). Представителите на президиумите на Slow Food за запазване на Зеленото сирене от Черни вит и на каракачанската овца ще присъстват на тазгодишното издание на Cheese и ще представят своите занаятчийски сирена. Двата президиума произвеждат уникални сирена: Зеленото сирене от Черни вит – едно от малкото в световен мащаб естествено плесенни сирена и млечни продукти, произвеждани от богатото мляко на караканчанската овца. Президиумите на Slow Food се създават с цел да опазят подобни изключителни продукти, заплашени от изчезване. В случая на Зеленото сирене от Черни Вит последният традиционен производител е над 80-годишен и не може да го произвежда повече. При каракачанската овца броят на останалите животни от чистата порода е много малък, поради кръстосване с други породи. Cheese 2013 предлага възможност да надникнете в интересния пейзаж на българските млечни продукти.
Tweet |
|